Univerzální nadýchané kefírové těsto - postup přípravy
Kefírové těsto je univerzální, velmi snadno ho připravíte, vždy dokonale vykyne a dobře se peče. Kromě toho bude vždy nádherně nadýchané, vzdušné a svěží. Hlavní věc je dělat vše podle receptu a podle doporučení profesionálních kuchařů a pekařů.
Ingredience
Pamatujte si, že všechny ingredience potřebné na tento recept musí mít pokojovou teplotu, než s nimi začnete pracovat. Jedině tak těsto rovnoměrně vykyne, díky čemuž se bude snadno a rychle propékat. Mouku prosejte, nechte si trochu bokem, a zbytek smíchejte s jedlou sodou, solí a cukrem.
Do suché hmoty nalijte teplý kefír a vypracujte těsto. Sami uvidíte, jestli bude mouka stačit. Pokud ano, už další nepřidávejte. Pokud ne, postupně ze sklenice přidejte tolik, abyste získali nádherně vláčné a hladké těsto. Nesmíte to ale přehnat, jinak bude těsto příliš tuhé a špatně se upeče. Těsto zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
Poté z těsta vytvarujte vdolky nebo koblížky s libovolnou náplní a smažte je na oleji na pánvi do zlatova z obou stran. Jejich jemnost, křehkost a aroma vás mile překvapí. Zároveň nebude dezert vůbec mastný, protože kefírové těsto nikdy nenasákne příliš mnoho oleje. Pokud chcete smažený, ale ne mastný dezert, tohle je ideální recept, který byste měli vyzkoušet.
Kefírové těsto můžete použít i pro jiné účely než jen sladké recepty. Vynikající z něj bude také domácí pizza, kterou můžete dochutit podle vlastních preferencí a již si celá vaše rodina zamiluje. A pokud máte rádi langoše, tak máte jedinečnou příležitost si je připravit z těsta, které se na ně dokonale hodí.