Univerzální těsto na jakékoliv sladké pečivo - postup přípravy
Udělat dokonalé těsto nemusí být vždy jednoduché. Obvykle platí, že v jednoduchosti je krása a mnoho těst se dá využít různě. Zkuste recept na těsto univerzální, se kterým bude úspěch pečení sladkého pečiva vždy zaručen.
Ingredience
Základem mnoha těst je kvásek a toto není výjimkou. Na jeho správnou přípravu je potřeba trocha mléka, které se zahřeje. Následně se do něho přidají dvě lžičky cukru a dále rozdrobí veškeré droždí. Tento základ kvásku se ponechá na teplém místě po dobu zhruba 15 minut, dokud kvásek nevzejde. To by mělo být na první pohled patrné. Pokud k ničemu nedochází, zkuste ještě počkat, nebo zvýšit teplotu místa, na kterém se základ těsta nachází.
Do připraveného kvásku se mohou přidat zbývající ingredience. Jako první se dolije vlažné mléko, poté se přidá vejce, dále rozpuštěné máslo a poté suché přísady, jako je cukr a sůl. Vanilka přichází na řadu na závěr. Poté už zbývá přidat mouku, ideálně prosátou. Ta se do těsta postupně zapracovává.
Těsto by mělo mít jednotnou konzistenci, nemělo by lepit a mělo by pokud možno dobře držet tvar. V případě potřeby dosažení těchto vlastností je možné přidat buď ještě mouku, nebo vlažné mléko. Poté je třeba těsto hníst zhruba 10 minut. Následně se z něho vytvoří koule, která se nechá vykynout.
Koule těsta zamíří do mísy, která se přikryje utěrkou nebo jinou textilií. Následně se ponechá na dostatečně teplém místě po dobu zhruba 45 minut. Během této doby by mělo těsto dokonale nakynout. Je vhodné dát ho do větší nádoby, jelikož se předpokládá, že by mělo až dvojnásobně zvětšit svůj objem. Jakmile nakyne, je v tuto chvíli připraveno k použití. Možností je celá řada, od různých buchet přes rohlíčky, až po koláče.