Uzená polévka s nudlemi - postup přípravy
Uzená polévka má napříč Českem i Slovenskem nesčetně variací. V jednom z nich podle domácího receptu od paní Lucie Vachové dominují polévkové nudle, polévku totiž přizpůsobila na míru těm, kteří nemají rádi jinak obvyklé kroupy nebo rýži či méně obvyklé brambory.
Ingredience
Uzená žebra vložte do hrnce, zalijte je vodou a vařte je alespoň 2 hodiny, avšak čím déle, tím lépe. Nakrájejte na kostičky mrkev a celer. Když je vývar hotový, slijte ho přes sítko, přidejte do něj zeleninu a přiveďte k varu.
Mezitím oberte maso z kostí, nakrájejte ho na kousky a přihoďte ho do polévky. Přidejte také prolisovaný česnek, mletý černý pepř, případně další koření, které máte rádi. Pokud vývar chytl z uzeného masa přílišnou slanost, polévku nařeďte trochou vody, případně do ní přidejte trochu brambor. Pokud je polévka naopak slaná málo, přisolte ji.
Nakonec přihoďte nudle a pokračujte ve vaření, dokud úplně nezměknou. Na závěr přisypejte majoránku, nechte ji spařit, vypněte plamen a podávejte.