Vaječná tlačenka - postup přípravy
Milovníky vajec jistě potěší vaječná tlačenka, k jejíž přípravě je zapotřebí i sterilovaná zelenina. Recept na klasickou českou pochoutku nám poskytla paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Vejce uvařte natvrdo, nechte je vychladnout a šest jich nakrájejte na kostičky. Záleží na vás, jak velké kusy máte v tlačence rádi. Vezměte moravanku a slijte nálev do kastrůlku. Přidejte vodu tak, abyste měli 300 mililitrů. Pak polovinu dejte stranou a v druhé polovině uvařte kostku masoxu.
Salám nakrájejte na kostičky a cibuli najemno. Všechnu větší zeleninu z moravanky pak pokrájejte na menší kousky. Kdo má rád pikantní, může do směsi přidat i nadrobno nakrájenou feferonku. Vše potom společně smíchejte s majonézou.
Do kastrůlku dejte druhou polovinu nálevu spolu se želatinou a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pak vlijte masoxovou část a za častého míchání přiveďte až k varu. Poté vše přilijte k zelenině se salámem, vejci a majonézou.
Nakonec tuto horkou směs vlijte do srnčího hřbetu nebo podobného typu formy. Zbylá dvě vejce podélně rozpulte a na různých místech ponořte do směsi. Poté ji nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Vynikající je s čerstvým chlebem.