Vaječné karbanátky s houbami a s domácí tatarkou - postup přípravy
Ty nejlepší vynálezy, jakožto i recepty, vznikají mimoděk. Tímto způsobem dala náhoda vzejít chutným vaječným karbanátkům s houbovými nožičkami a dvěma druhy zelených bylinek – to když paní Jaroslava Slavíková smažila obalené žampiony a zbyla jí trocha vajíček, kterou nechtěla vyhodit.
Ingredience
Domácí tatarská omáčka
Protože se jedná o recept ze zbylých přísad po smažení žampionů, odvíjí se od toho také poměry surovin, které jsou vždy z logiky věci nejisté. Zkrátka použijte zbylé rozšlehané vejce po obalování a zbylé nožičky, pokud obalujete pouze klobouky. Množství závisí na tom, kolik hub jste připravovali. Z toho také v receptu vycházíme, a proto neuvádíme přesné množství použitých ingrediencí.
Nohy žampionů očistěte a nakrájejte je na malé kousky, které přihoďte do zbylého rozšlehaného vajíčka. Lístky baby špenátu vyskládejte na sebe a nakrájejte je na proužky, které přihoďte do směsi vajec a hub. Přisypejte lžičku sušeného medvědího česneku (nebo pokud máte čerstvý, listy pokrájejte stejně jako špenát), dále sůl, pepř, kurkumu a grilovací koření a všechny ingredience pečlivě zamíchejte.
Do vytvořeného těstíčka přisypejte tolik strouhanky, aby nebylo příliš tuhé, ale dostatečně soudržné k vytváření placiček. Těsto nechte 15 minut odpočinout, aby se vlhkost nasákla do strouhanky. Pokud by byla výsledná konzistence příliš hustá, nařeďte směs kapkou mléka. V pánvi poté rozehřejte olej, z vaječné směsi vytvářejte malé bochánky a smažte je po obou stranách na mírném až středním ohni dozlatova.
Domácí tatarská omáčka
Pro přípravu domácí tatarské omáčky smíchejte kupovanou nebo domácí majonézu se strouhanými okurkami a nadrobno nakrájenou cibulí. Zakápněte směs worcesterovou omáčkou, přidejte trochu čerstvě mletého černého pepře a promíchejte.