Vanilkový krém Charlotte - postup přípravy
Pro správné kreativní cukrářské hrátky potřebujete zásobárnu univerzálních receptů na korpusy a krémy. Dnes si představíme jeden z těch základních, který dostal dívčí jméno Charlotte a božsky voní po vanilce a rumu. Je skvělý pro nejrůznější druhy domácích řezů, rolád či zdobených dortů. Vždy skvěle doplní vaše cukrářské dílo.
Ingredience
Do hluboké misky rozklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim čtyři lžíce cukru a podle chuti vanilkovou esenci. Přilijte ještě jeden decilitr mléka a metličkou všechny suroviny vzájemně důkladně vyšlehejte, aby se propojily do jednolité pěnivé směsi.
Připravte si hrnec s trochou vody, nad který budete moci vložit misku s vaječnou směsí, abyste vytvořili parní lázeň. Je potřeba, aby se miska s krémem jen lehce zahřívala, aby se vajíčko vlivem tepla nesrazilo. V tu chvíli už krému není pomoci a museli byste začít od začátku. Proto je dobré, pokud použitá miska sedí na vrchu hrnce a nedotýká se vůbec vodní hladiny, natožpak dna hrnce.
Směs v parní lázni zahřívejte a míchejte tak dlouho, dokud nevytvoříte hustý krém. Pak odstavte z vodní lázně.
Do samostatné misky vložte máslo, které jste v dostatečném předstihu vyjmuli z lednice a nechali ho změknout. Elektrickým šlehačem máslo vyšlehejte do konzistence načechrané a vzdušné hmoty, ke které pak postupně po lžících zašlehávejte vaječnou směs. Nakonec, pokud chcete, přidejte do krému jednu lžíci rumu (případně rumové tresti), důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice.
Takto připravený krém můžete ihned použít k výrobě zákusků, ale je možné jej také připravit předem. V chladu totiž vydrží i tři až čtyři dny.