Vánoční bílkový chlebíček - postup přípravy
Recepty na vánoční cukroví často obsahují pouze vaječné žloutky, aby byly sušenky křehčí a vláčnější. Pokud ale nevíte, jak naložit se všemi těmi zbylými bílky, paní Jaroslava Slavíková naštěstí nabízí nádhernou a chutnou odpověď.
Ingredience
Poleva
Vaječné bílky vyšlehejte do pěny a postupně k nim po lžících přidávejte cukr, který pokaždé důkladně zapracujte. Výsledkem bude hladká a lesklá pusinková hmota. Do ní po lžících vařečkou jemně vmíchejte hrubou mouku (2 lžíce mouky si odložte stranou na obalení kandovaného ovoce) střídavě s rozpuštěným máslem.
Kandované ovoce a ořechy nasekejte na menší kousky a obalte je v odložené hrubé mouce. Poté je spolu s čokoládovými zrny nebo nahrubo strouhanou čokoládou vmíchejte do připravené bílkové hmoty.
Formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček vytřete tukem a vsypejte hrubou moukou a vlijte do něj připravenou bílkovou hmotu, kterou rozprostřete po celé její ploše do roviny. Párkrát s formou zatřeste a ťukněte o hranu stolu, aby si těsto sedlo, a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu kolem 40 minut, dokud neztuhne a jemně nezrůžoví.
Nakonec rozpusťte čokoládu, smíchejte ji s tukem do hladké a lesklé polevy a nalijte ji přes celý upečený bílkový chlebíček. Pokud máte trochu bílé čokolády, rozpusťte ji rovněž, kápněte pár kapek do tmavé čokolády a párátkem ji ozdobně roztáhněte do tvaru květů. Polevu ozdobte libovolným zdobením, např. vykrajovanými kytičkami a zvonečky z marcipánu, nechte ztuhnout a podávejte.