Vánoční poleno s čokoládovým krémem a marcipánem - postup přípravy
O Vánocích můžete své hosty překvapit skutečně jedinečným a na první pohled zajímavým dezertem podle receptu paní Romany Važanské. Upečte si originální vánoční poleno s čokoládovým krémem.
Těsto
Krém
Zdobení
Do mísy vlijte smetanu ke šlehání a rozlámejte do ní čokoládu. Ve vodní lázni směs rozpusťte, ale nevařte. Následně nechte smetanovou čokoládu vychladnout a dejte ji na noc do lednice
Na druhý den ušlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně do ní přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a uhněťte těsto. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem a potřete je lžičkou oleje.
Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a na plechy je rovnoměrně rozprostřete. Plechy následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut. Po upečení, ještě horké, rolády pocukrujte a položte na ně čistý pečicí papír.
Rolády na nový pečicí papír překlopte a původní papír opatrně odstraňte. Těsto následně stočte i s papírem a nechte 30 minut chladnout, poté rolády rozviňte.
Nyní vyndejte z lednice čokoládu se smetanou, vyšlehejte ji a poté do ní přimíchejte tvaroh. Rolády rozviňte a po krajích je ořízněte do rovna, poté je natřete částí připraveného čokoládového krému. Znovu je zarolujte a potřete jejich povrch zbytkem krému.
Na závěr vytvarujte z hnědého a světlého marcipánu houby a přidejte je k roládě jako chutnou dekoraci.
Tip: Na povrchu rolád vytvořte vidličkou rýhy, aby připomínaly kůru stromu. Roládu podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem, který připomíná sníh. Můžete ji ještě také efektně dozdobit jehličnatými větvičkami.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.