Vánoční sušenky s ořechy a čokoládou - postup přípravy
Velmi jednoduché sušenky z mandlové mouky mohou být vynikajícím doplňkem kolekce vánočního cukroví. Ozdobené sekanými ořechy a čokoládou i skvěle vypadají.
Na sušenky
Na ozdobení
Do zadělávací mísy dejte změklé máslo, vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl a olej. Vše dokonale prošlehejte do hladké hmoty. Poté přisypejte mandlovou mouku a prášek do pečiva a promíchejte. Pak postupně přisypávejte mouku a míchejte. V konečné fázi bude těsto tuhé, proto ho zpracovávejte rukama, aby bylo hezky hladké.
V malé misce si rozšlehejte bílek. Do druhé mističky nasypejte sekané lískové ořechy nebo mandle. Z kousku těsta udělejte malý váleček, zploštěte ho a na koncích zašpičaťte. Jednu jeho stranu namočte do bílku, pak do ořechů a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Tvar je samozřejmě na vás, můžete i experimentovat.
Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte sušenky 15 až 20 minut. Po vychladnutí si v rendlíku rozehřejte hořkou čokoládu s olejem a vymíchejte hladkou polevu. Jednu polovinu každé sušenky namočte do čokolády a nechte zatuhnout. Poté je můžete podávat.