Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční beránek

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Velikonoční beránek - postup přípravy

I když je pečení beránků velmi snadné, existuje dlouhá řada nejrůznějších druhů receptů, které se od sebe někdy i zásadně liší. Můžete připravit beránka šlehaného nebo olejového, může být trochu jako marcipán nebo obsahovat kousky rozinek a sušeného ovoce. My vám přinášíme neobvyklý návod na přípravu beránka z těch nejzákladnějších surovin, jehož konzistenci a chuť určuje zvláštní způsob přípravy. Z uvedeného množství surovin získáte rovnou 2 beránky.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a cukr a vše společně utřete do hladké a nadýchané hmoty.

2. KROK

Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru a z jeho poloviny vymačkejte šťávu. Strouhanou kůru přidejte ke žloutkům spolu s citronovou šťávou, a pokud chcete, přidejte i lžíci rumu. Všechny ingredience pak znovu dobře promíchejte a zapracujte k nim také jednu lžičku prášku do pečiva, mouku a bramborový škrob.

3. KROK

V jiné míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, který v několika fázích stěrkou jemně vmíchejte do žloutkové směsi.

4. KROK

Připravte si formu na beránka, kterou bohatě vymažte máslem a vysypejte strouhankou, krupicí či hrubou moukou. Vlijte těsto do formy tak, abyste nechali asi 5 cm rezervu pro nakynutí těsta a dejte beránky péct asi 30 minut v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C. Zda je těsto propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí.

5. KROK

Hotové beránky nechte ve formě úplně vychladnout a poté je opatrně vyjměte tak, abyste nepoškodili jejich tvar. Seřízněte spodní část do roviny, aby beránek dobře stál, a povrch ozdobte dle své chuti a fantazie.

6. KROK

Můžete vytvořit máslový krém, anebo bílkovou hmotu pro vytvoření ovčí vlny, anebo je můžete jen pocukrovat. Oči pak vytvořte třeba z hřebíčků a do pusinky mu zapíchněte kus asparágusu jako pastvu. Okolo krku uvažte mašli a beránek je hotov.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů