Velikonoční nádivka s kopřivami a medvědím česnekem - postup přípravy
Velikonoční nádivka s mladými kopřivami a dalšími druhy bylinek je neodmyslitelnou součástí jídelníčku svátků jara. Vyzkoušejte ji třeba podle oblíbeného receptu, o nějž se s námi podělila paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Čtyři vajíčka vložte do hrnce se studenou vodou, přiveďte ji k varu a od té chvíle je vařte 10 minut. Poté je důkladně zchlaďte ve studené vodě a oloupejte z nich skořápku.
Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte je do misky a zalijte je mlékem. Nechte je dostatečně nasáknout, aby změkly. Poté k nim přidejte nadrobno nakrájené předvařené uzené maso.
Listy kopřivy vložte do mísy a spařte je horkou vodou. Dobře je propláchněte, nechte okapat a nasekejte je nadrobno. Medvědí česnek, pokud máte čerstvý, stačí jen omýt pod tekoucí vodou, osušit a nasekat nadrobno. Obojí pak přidejte do rohlíkové směsi s masem.
Směs v míse osolte a opepřete, zalijte čtyřmi nebo pěti rozkvedlanými vajíčky a důkladně promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem a poklaďte jej plátky anglické slaniny. Polovinu výsledného těsta dejte do formy a rozložte na něj napůl nakrájená uvařená vajíčka. Zakryjte je zbylou nádivkou, formu vložte do trouby rozehřáté na teplotu kolem 170 °C a pečte nádivku asi 45 minut dozlatova.
Nádivku po dopečení nechte zchladnout, vyklopte ji z formy, nakrájejte na plátky a podávejte jako součást slavnostního velikonočního oběda, snídaně či večeře.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.