Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Holubky neboli zelné závitky plněné masem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Holubky neboli zelné závitky plněné masem - postup přípravy

Plněné závitky ze zelných listů jsou doma v celé jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě, v každé zemi se přitom dělají trochu jinak. Vyzkoušejte klasickou verzi podle domácího receptu od paní Ilony Šimůnkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hlávkové zelí rozeberte na jednotlivé listy, vložte je do cedníku a spařte je vroucí vodou, aby změkly. Uzené maso nastrouhejte, přidejte k němu mleté maso, předvařenou rýži, podle chuti česnek, sůl a mletý černý pepř, přidejte dvě vajíčka a vše řádně promíchejte.

2. KROK

Spařené listy nechte okapat. Do každého vložte asi dvě lžíce masové směsi a list kolem ní uzavřete do pevného balíčku.

3. KROK

Pekáč vytřete olejem a vyložte jej zbylými zelnými listy. Na zelí rozhoďte pokrájenou slaninu a na ni rozložte připravené závitky. V misce smíchejte rajčatový protlak s ostrým kečupem, sladkou paprikou a trochou vody a touto směsí zalijte holubky v pekáči. Vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte je 50 až 60 minut. Hotové holubky podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s čerstvým pečivem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů