Velikonoční štrůdl s rozinkami a lískovými ořechy - postup přípravy
Po svátečním vydatném obědu může být právě tento velikonoční štrůdl skvělou sladkou tečkou. Rozplývá se na jazyku, nádherně voní a skvěle chutná.
Těsto
Náplň
Na potření
Na posypání
Začněte s přípravou těsta. Horké mléko v rendlíku smíchejte se 3 lžičkami cukru a sušeným droždím. Jakmile se ingredience propojí, přidejte k nim 2 lžíce hladké mouky a směs vařte 1 minutu, dokud se mouka zcela nerozpustí.
Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z tepla a nechte 15 minut odpočívat. V samostatné míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a přibližně 100 g klasického cukru.
Do směsi vmíchejte sůl, rozpuštěné máslo a vykynutou směs s droždím. Poté přidejte mouku v několika dávkách
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které zakryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout 1,5 hodiny na teplém místě. Mezitím připravte náplň.
Rozinky smíchejte se dvěma ampulemi rumového aroma a směs odložte bokem, než zpracujete zbytek surovin. Vykynuté těsto znovu prohněťte a vyválejte na kruhový plát o tloušťce 0,7–1 cm.
Těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, mletými lískovými ořechy, rozinkami a pevně ho zarolujte.
Poznámka: Od náplně po okraj nechte 1,5–2 cm volný prostor.
Okraje štrůdlu stlačením uzavřete a položte ho na plech, pokrytý pečicím papírem. Těsto znovu zakryjte utěrkou a nechte ho kynout ještě 15 minut.
Velikonoční štrůdl následně pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 40 minut. Po upečení dezert potřete směsí moučkového cukru s vodou, posypte nasekanými ořechy a po vychladnutí ho servírujte nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Надеждой
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.