Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční štrůdl s rozinkami a lískovými ořechy

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 43 minut

Velikonoční štrůdl s rozinkami a lískovými ořechy - postup přípravy

Po svátečním vydatném obědu může být právě tento velikonoční štrůdl skvělou sladkou tečkou. Rozplývá se na jazyku, nádherně voní a skvěle chutná.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou těsta. Horké mléko v rendlíku smíchejte se 3 lžičkami cukru a sušeným droždím. Jakmile se ingredience propojí, přidejte k nim 2 lžíce hladké mouky a směs vařte 1 minutu, dokud se mouka zcela nerozpustí.

2. KROK

Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z tepla a nechte 15 minut odpočívat. V samostatné míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a přibližně 100 g klasického cukru. 

3. KROK

Do směsi vmíchejte sůl, rozpuštěné máslo a vykynutou směs s droždím. Poté přidejte mouku v několika dávkách 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.

4. KROK

Z ingrediencí vytvořte těsto, které zakryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout 1,5 hodiny na teplém místě. Mezitím připravte náplň. 

5. KROK

Rozinky smíchejte se dvěma ampulemi rumového aroma a směs odložte bokem, než zpracujete zbytek surovin. Vykynuté těsto znovu prohněťte a vyválejte na kruhový plát o tloušťce 0,7–1 cm. 

6. KROK

Těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, mletými lískovými ořechy, rozinkami a pevně ho zarolujte.

Poznámka: Od náplně po okraj nechte 1,5–2 cm volný prostor.

7. KROK

Okraje štrůdlu stlačením uzavřete a položte ho na plech, pokrytý pečicím papírem. Těsto znovu zakryjte utěrkou a nechte ho kynout ještě 15 minut.

8. KROK

Velikonoční štrůdl následně pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 40 minut. Po upečení dezert potřete směsí moučkového cukru s vodou, posypte nasekanými ořechy a po vychladnutí ho servírujte nakrájený na kousky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů