Velikonoční vánočka – univerzální recept - postup přípravy
Ze stejného těsta můžete upéct vánočku, ale také mazanec i nejrůznější pletence, stačí jen vypracovat těsto a zformovat ho do požadovaného tvaru. Dokonce do těsta můžete vmíchat ledacos od rozinek, přes oříšky, až po kandované ovoce. Zkuste recept podle paní Anety Mühlhandlové.
Ingredience
Rozinky vložte do cedníku, spařte je vroucí vodou, nechte okapat a vsypte je do misky. Zalijte je rumem tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je alespoň pár hodin nasáknout. Pokud se chcete rumu vyhnout, můžete je naložit třeba do pomerančového džusu nebo do nálevu z třešňového kompotu.
Čerstvé droždí smíchejte se lžičkou cukru a vytvořte hladkou kašičku. Zalijte ji trochou vlažného mléka a nechte směs asi 10 minut odpočinout. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, můžete pokračovat v přípravě těsta.
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy, promíchejte ji se solí, muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek cukru a mléka, změklé máslo a vajíčka a vypracujte hladké těsto, do něhož zapracujte také nasáklé a okapané rozinky. Zformujte těsto do koule a v zakryté míse ho nechte na teplém místě asi 1 až 1,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto mírně prohněťte, abyste z něho vytlačili vzduchové bubliny. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou z nich pak celkem na 9 pruhů. Z prvních čtyř spleťte základnu. Na ni položte „copánek“ ze 3 pruhů a navrch položte poslední patro stočené ze dvou pramenů těsta. Stejným způsobem vypracujte i druhou vánočku, případně zbylé těsto zformujte do bochánku či nejrůznějších jiných pletenců.
Obě vánočky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 160°C po dobu cca 45 minut. Po upečení je nechte vychladnout a konzumujte, jak jste zvyklí.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.