Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční vánočka – univerzální recept

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Velikonoční vánočka – univerzální recept - postup přípravy

Ze stejného těsta můžete upéct vánočku, ale také mazanec i nejrůznější pletence, stačí jen vypracovat těsto a zformovat ho do požadovaného tvaru. Dokonce do těsta můžete vmíchat ledacos od rozinek, přes oříšky, až po kandované ovoce. Zkuste recept podle paní Anety Mühlhandlové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rozinky vložte do cedníku, spařte je vroucí vodou, nechte okapat a vsypte je do misky. Zalijte je rumem tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je alespoň pár hodin nasáknout. Pokud se chcete rumu vyhnout, můžete je naložit třeba do pomerančového džusu nebo do nálevu z třešňového kompotu.

2. KROK

Čerstvé droždí smíchejte se lžičkou cukru a vytvořte hladkou kašičku. Zalijte ji trochou vlažného mléka a nechte směs asi 10 minut odpočinout. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, můžete pokračovat v přípravě těsta.

3. KROK

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy, promíchejte ji se solí, muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek cukru a mléka, změklé máslo a vajíčka a vypracujte hladké těsto, do něhož zapracujte také nasáklé a okapané rozinky. Zformujte těsto do koule a v zakryté míse ho nechte na teplém místě asi 1 až 1,5 hodiny kynout.

4. KROK

Vykynuté těsto mírně prohněťte, abyste z něho vytlačili vzduchové bubliny. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou z nich pak celkem na 9 pruhů. Z prvních čtyř spleťte základnu. Na ni položte „copánek“ ze 3 pruhů a navrch položte poslední patro stočené ze dvou pramenů těsta. Stejným způsobem vypracujte i druhou vánočku, případně zbylé těsto zformujte do bochánku či nejrůznějších jiných pletenců.

5. KROK

Obě vánočky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 160°C po dobu cca 45 minut. Po upečení je nechte vychladnout a konzumujte, jak jste zvyklí.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů