Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční vánočka z kynutého těsta

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 32 minut

Velikonoční vánočka z kynutého těsta - postup přípravy

Díky tomuto receptu můžete vytvořit nejen velikonoční vánočku, ale rovnou i zajíčka, který rozveselí dospělé i děti. Potěšte své blízké nadýchanou pochoutkou.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Na potření

Na posypání

Cukrová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V míse od robota smíchejte prosetou hladkou mouku se solí, vanilkovým a klasickým cukrem. Přidejte čerstvé droždí s teplým mlékem a změklým máslem. 

Poznámka: Teplota mléka by neměla překročit 30 °C.

2. KROK

K ingrediencím vmíchejte také vaječný žloutek a citronovou kůru. Vše šlehejte přibližně 2 při nízkých otáčkách. Poté výkon robota zvyšte a pokračujte ve šlehání dalších 7–10 minut. 

3. KROK

Těsto vložte do mísy, zakryjte ho a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 6 kousků o hmotnosti 160 g, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte kynout dalších 10 minut. 

4. KROK

Z prvních tří bochánků vytvořte válečky, které do sebe zapleťte a vzniklou vánočku položte na plech, pokrytou pečicím papírem. Ze zbylých tří kousků vytvořte zajíčka, jakého můžete vidět níže ve videu. 

5. KROK

Vytvarované těsto znovu zakryjte a nechte kynout ještě 30–45 minut. Poté ho potřete důkladně rozšlehaným vejcem, ozdobte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25–30 minut.

6. KROK

Tip: Po upečení můžete zajíčkovi namalovat obličej z cukrové polevy, kterou vytvoříte vyšleháním moučkového cukru, vaječného bílku a citronové šťávy.

7. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Thomas kocht

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů