Velikonoční vánočka z kynutého těsta - postup přípravy
Díky tomuto receptu můžete vytvořit nejen velikonoční vánočku, ale rovnou i zajíčka, který rozveselí dospělé i děti. Potěšte své blízké nadýchanou pochoutkou.
Těsto
Na potření
Na posypání
Cukrová poleva
V míse od robota smíchejte prosetou hladkou mouku se solí, vanilkovým a klasickým cukrem. Přidejte čerstvé droždí s teplým mlékem a změklým máslem.
Poznámka: Teplota mléka by neměla překročit 30 °C.
K ingrediencím vmíchejte také vaječný žloutek a citronovou kůru. Vše šlehejte přibližně 2 při nízkých otáčkách. Poté výkon robota zvyšte a pokračujte ve šlehání dalších 7–10 minut.
Těsto vložte do mísy, zakryjte ho a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 6 kousků o hmotnosti 160 g, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte kynout dalších 10 minut.
Z prvních tří bochánků vytvořte válečky, které do sebe zapleťte a vzniklou vánočku položte na plech, pokrytou pečicím papírem. Ze zbylých tří kousků vytvořte zajíčka, jakého můžete vidět níže ve videu.
Vytvarované těsto znovu zakryjte a nechte kynout ještě 30–45 minut. Poté ho potřete důkladně rozšlehaným vejcem, ozdobte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25–30 minut.
Tip: Po upečení můžete zajíčkovi namalovat obličej z cukrové polevy, kterou vytvoříte vyšleháním moučkového cukru, vaječného bílku a citronové šťávy.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Thomas kocht
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.