Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová kotleta v aspiku

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Vepřová kotleta v aspiku - postup přípravy

Uzeniny tvoří nedílnou součást našeho jídelníčku a málokdo z nás by si je chtěl dobrovolně upřít. Nepříjemnou pravdou ale je, že v dnešní době velkovýroby nemáme naprosto nejmenší ponětí, jak kvalitní maso se do těchto produktů zpracovává, a naopak je nám nad slunce jasnější, že jsou uzeniny doslova napěchované cukrem, solí a draselnými sloučeninami kvůli konzervaci a zlepšení chuti. Přemíra těchto látek našemu organismu velmi škodí, což je dobrý důvod, proč si vyrobit své vlastní uzeniny sami doma. Přinášíme vám recept na dobrotu z vepřového masa zalitého v huspenině, která vám lahůdky z pultu v obchodě bohatě vynahradí.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Vepřové kotlety velmi dobře omyjte pod tekoucí vodou a kůži oškrábejte nožem do čista.




Připravte si dostatečně velký hrnec, vložte do něj maso a naplňte vodou. Maso pak zase vyndejte (to jsme udělali, abychom odhadli správné množství vody) a přiveďte vodu k varu. Když vře, přidejte do hrnce 2 lžíce soli, nechte ji rozpustit a vložte maso. Na počátku vaření se začne na povrchu vody srážet pěna, to jsou bílkoviny a různé nečistoty z masa, kterou důkladně seberte a odstraňte pryč. Pak do vody s masem přidejte bobkové listy, celou cibuli i se slupkou a několik kuliček černého pepře a vařte celkem asi 2,5 hodiny, abyste vytvořili koncentrovaný vývar.

Po uplynutí doby zastavte oheň a vyndejte kotletu ven z hrnce. Vývar nechte vychladnout a přeceďte ho přes cedník, abyste se zbavili hrubých částí a koření.

Maso nechte trochu zchladnout, abyste se nespálili, a pak z něho odstraňte kosti a oddělte kůži a tuk. Dejte pozor, abyste kůži během stahování nepoškodili, budete ji ještě potřebovat. Z kůže pak odstraňte tuk a odložte ho stranou.

Maso lehce pokrájejte na menší kousky (ale ne zas příliš malé) a pokud chcete, můžete k němu přimíchat také trochu odděleného sádla, které rovněž pokrájíte na menší kusy. To ale není nutné, pokud chcete libovou huspeninu, sádlo prostě jenom odstraňte.


Odměřte si dvě až dvě a půl deci vývaru a rozpusťte v něm lžíci želatiny. Česnek pokrájejte na tenké plátky a smíchejte ho s nakrájeným masem. To pak zalijte vývarem, v němž jste rozpustili želatinu. Výslednou směs ochutnejte a případně dosolte či dokořeňte podle své chuti.

Připravte si formu na biskupský chlebíček či jinou vhodnou formu a vyložte ji přilnavou potravinářskou fólií. Do té pak vyložte očištěnou kůži tak, aby pokrývala celé dno i stěny formy.

Masovou směs s želatinovým vývarem pak vyklopte do formy, rovnoměrně ji rozprostřete a zabalte potravinářskou fólií.

Takto připravené maso vložte do lednice nejméně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc, aby želatina dobře ztuhla. Pak už stačí jen vyklopit z formy, naporcovat na kousky a užít si té báječné pochoutky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů