Vepřová krkovička s bylinkami pečená na marinované cibuli - postup přípravy
Vepřové maso je chutné a zdravé. Když ho doplníte o aromatické bylinky a cibuli, získáte neuvěřitelně voňavou dobrotu, kterou budete často a rádi opakovat. Vaše rodina bude určitě spokojená. Ba co víc, určitě s tímto receptem neprohloupíte ani při přípravě slavnostnější tabule.
Ingredience
Oloupejte čtyři velké cibule, rozkrojte je na poloviny a ty rozkrájejte na tenké půlkulaté nudličky. Vložte cibuli do hluboké mísy, posypejte je jednou polévkovou lžící soli a rukama důkladně promíchejte, a přitom oddělujte jednotlivé proužky cibule od sebe. K promíchané cibuli pak přilijte sto mililitrů octa a zalijte vodou tak, aby byla cibule tak akorát ponořená. Nechte takto 1 hodinu stát a máčet.
Mezitím si připravte maso. Vepřovou krkovičku (nebo plec) rozkrájejte nejprve na plátky a ty rozdělte na menší kousky zhruba o velikosti dlaně. Ty pak vhoďte do hluboké mísy, posypejte jednou lžičkou soli a směsí koření. Rukama opět vše promíchejte a vmasírujte koření do masa.
Slijte vodu z odstáté cibule přes sítko a nechte cibuli okapat. Trochu ji přes cedník promačkejte, abyste vyždímali vodu. Scezenou cibuli vraťte do mísy, zalijte ji 30 mililitry oleje a znovu promíchejte. Takto připravenou cibuli vložte do speciální igelitové fólie na pečení. Na cibuli položte naložené kousky masa. Sáček pevně uzavřete a vložte ho do pekáčku či jiné vhodné nádoby na pečení. Na svrchní straně ho celý rozpíchejte párátkem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct po dobu 90 minut.
Po dopečení sáček velmi opatrně rozřízněte a servírujte na talíř spolu s cibulí, zelím a houskovým či bramborovým knedlíkem. Po prvním zakrojení zjistíte, že jemnější, vláčnější a měkčí maso už jste hodně dlouho nejedli.