Vepřová panenka ve slanině s brambory - postup přípravy
Z vepřové panenky lze udělat opravdu luxusní pokrm, který vám klidně naservírují v dobré restauraci. Je obalovaná ve slanině a peče se v troubě i s přílohou.
Na maso
Na omáčku
Na brambory
Na dip
Vepřovou panenku osušte papírovou utěrkou a očistěte od tuku a blan. Pak v ní podélně udělejte řez nožem. V misce smíchejte kořenicí směs z půl lžičky soli, sladké papriky a tymiánu, lžičky sušeného česneku a pepře a maso v ní obalte.
Nakrájejte cibuli na proužky a dejte ji na olivovém oleji smažit na pánvi, dokud nezesklovatí. Přihoďte nakrájené žampiony a smažte je, dokud nezměknou. Pak přidejte prolisovaný česnek a 30 sekund ho restujte. Poté směs osolte, opepřete a okořeňte trochou tymiánu dle vaší chuti.
Směs z pánve vložte do zářezu v mase. Poté do něj dejte nastrouhaný sýr. Maso pak obalte v plátcích slaniny a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nakrájejte brambory na menší kusy, zalijte je vroucí vodou a nechte je 5 minut stát.
Vodu slijte a brambory osušte. Dejte je do mísy spolu se solí, pepřem, sladkou paprikou, sušeným česnekem a olivovým olejem. Promíchejte je a dejte na plech kolem masa. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 190 °C a vše pečte 30 minut.
Do pánve si dejte chilli omáčku, jablečný ocet, sójovou omáčku, med (jde nahradit javorovým sirupem) a celozrnnou hořčici, Za častého míchání dejte vařit, dokud omáčka nezhoustne.
Pak omáčkou po 30 minutách pečení potřete maso a vraťte ho na 3 až 5 minut do trouby. Mezitím si nasekejte jarní cibulku. V misce ji smíchejte s jogurtem, česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Maso servírujte s brambory přelitými dipem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.