Vepřová pečeně s bramborem a zeleninovým salátem - postup přípravy
Vepřovou pečeni si lze zapéci s bramborem a kořením v troubě jen s trochou tuku. Jako vynikající zdravou přílohu podávejte mrkvovo-ředkvový salát s jablky.
Na maso
Na salát
Vepřovou pečeni v celku očistěte a pak položte na prkénko, kde ji začněte porcovat na asi 1,5 centimetru silné plátky tak, že maso naříznete pouze do dvou třetin a spodní část necháte spojenou. Poté si oloupejte cibuli, nakrájejte ji na půlkolečka, vložte do zapékací mísy a na ni položte maso.
Vezměte větší brambory a nakrájejte je podélně (aby byly co největší) na asi půl centimetru silné plátky. Dejte je do mísy, přidejte dvě lžíce rostlinného oleje, lžičku soli, pepře a sladkou papriku dle chuti. Promíchejte, aby se brambory obalily směsí koření. Pak plátky vkládejte mezi nařezané kusy masa.
V misce si rozmíchejte tři lžíce oleje se lžičkou soli, pepře, papriky a italských bylinek. Touto směsí potřete maso. Pak zapékací mísu přikryjte pečicím papírem a alobalem, troubu rozehřejte na 180 °C a pečte hodinu. Pak maso odkryjte a pečte ještě asi pět minut, aby se na povrchu udělala kůrčička.
Očistěte mrkev a ředkev a nastrouhejte je na hrubém struhadle do mísy. Pak oloupejte dvě jablka a bez jádřinců je přistrouhejte k zelenině. Přidejte majonézu, dle vaší chuti sůl, cukr a černý pepř a promíchejte. Z upečeného masa dokrájejte plátky a i s kusem upečených brambor je servírujte spolu se salátem.