Vepřová roláda se slaninou a brambory - postup přípravy
Vepřová roláda se slaninou je křehká, šťavnatá a chutná. Součástí receptu je také bramborová příloha, pečená na bylinkách a sýru, která dokonale podtrhuje chuť masa.
Roláda
Zálivka
Příloha
Vepřové maso nakrájejte tak, abyste z něj vytvořili jeden velký plát. Inspirovat se můžete postupem níže ve videu.
Tip: Maso jemně naklepejte přes fólii, která zabrání narušení struktury masa a odstřikování šťávy do okolí.
Plát masa ochuťte solí a pepřem z obou stran a odložte jej bokem. Slaninu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte ji na kaši. Poté oloupejte stroužky česneku, nakrájejte je nadrobno a vložte je do pánve s rozpáleným olejem.
Do pánve k česneku přidejte citronovou kůru, chilli vločky a rozmarýn. Ingredience zamíchejte, smažte je 1 minutu a poté je sceďte a přidejte k rozmixované slanině, s kterou je znovu mixujte.
Poznámka: Olej nevylévejte. Budete ho později potřebovat.
Náplní potřete celý plát masa, který následně zarolujte a svažte provázky, aby se roláda nerozpadla.
Poznámka: Vepřovou roládu se slaninou pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 1 hodiny.
Po upečení roládu umístěte na chladící mřížku, přikryjte ji alobalem a nechte ji 10 minut volně chladnout. Do pánve vlijte část množství oleje z česnekové směsi, kterou jste si připravili na začátku receptu a 1 minutu na něm smažte dvě poloviny citronu.
Šťávu z obou polovin poté vymačkejte do zbytku oleje v míse a do směsi vmíchejte pepř se solí. Nyní masovou roládu položte na rozpálenou pánev s olejem a na středním plameni ji smažte 3 minuty z jedné strany a 2 minuty z druhé strany.
V pekáči smíchejte nasekanou petrželku s najemno nastrouhaným parmazánem sušeným česnekem, sušenou cibulí, solí, pepřem a olivovým olejem. Směs rovnoměrně rozprostřete po dně nádoby a následně zpracujte brambory.
Brambory ve slupce zalijte dostatečným množstvím vody a vařte je pod pokličkou 5 minut. Poté je sceďte, nechte mírně vychladnout a rozkrojte je na polovinu. V každé z polovin udělejte nožem několik řezů a položte je rozkrojenou částí na směs v pekáči.
Bramborovou přílohu nakonec zalijte olivovým olejem a pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.
Poznámka: Vepřovou roládu se slaninou podávejte politou zálivkou, společně s bramborovou přílohou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Cookrate – Meat Delish