Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krémová polévka z pečeného česneku s domácí focacciou s bazalkovým pestem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Krémová polévka z pečeného česneku s domácí focacciou s bazalkovým pestem - postup přípravy

Česnekovou polévku všichni dobře znáte, už jste ji ale zkoušeli připravit z pečeného česneku v italském stylu s domácí opečenou focacciou? Je to mistrovské dílo hodné luxusních restaurací, přitom se však s výjimkou piniových oříšků, které můžete nahradit např. kešu, obejdete docela dobře bez jakýchkoliv drahých ingrediencí.

Ingredience pro:
1 porce

Domácí focaccia

Bazalkové pesto

Krémová polévka z pečeného česneku

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Bazalkové pesto

Do elektrického sekáčku vsypte piniové oříšky a čerstvou bazalku, přidejte špetku soli, 2 stroužky česneku a 20 gramů strouhaného parmazánu. Přilijte 30 ml olivového oleje a vše promixujte dohladka.

2. KROK

Domácí focaccia

1. Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní sůl a instantní droždí a všechny tři suché ingredience dobře promíchejte. Poté do směsi přilijte teplou vodu a pár kapek olivového oleje a zadělejte hutné a docela lepivé těsto, které zakryjte utěrkou a nechte ho kynout v teple 2 hodiny.

2. Připravte si 12 paliček česneku, které však ani nerozdělujte, ani neloupejte. Pouze z paliček odkrojte spodní část se základnou kořínků a paličky vyrovnejte na plech s kusem alobalu. Zastříkejte je olivovým olejem, uzavřete je do alobalového balíčku a dejte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 1 hodiny.

3. Připravte si druhý plech s vyššími bočnicemi a vyklopte do něj nakynuté těsto, které polijte olivovým olejem a prsty ho jemně rozprostřete po celé ploše pekáčku. Ten opět zakryjte čistou utěrkou a nechte focacciu dalších 30 minut v teple nakynout. Mezitím připravte česnekovou polévku.

5. Nakynutou focacciu odkryjte, potřete celý její povrch připraveným bazalkovým pestem a dejte ji péct do trouby rozehřáté na teplotu 230 °C po dobu 35 minut.

3. KROK

Česneková polévka

1. Cibuli nakrájejte na půlkulaté plátky, brambory nakrájejte na drobnější kostičky, pórek podélně rozřízněte a nakrájejte ho na půlkulaté proužky. Do velkého hrnce vložte 30 gramů másla a zakápněte ho olivovým olejem. Počkejte, až se tuk rozehřeje, a vsypte do něj zároveň pokrájenou cibuli, brambory i pórek. Zeleninu posypejte solí, čerstvě mletým černým pepřem, promíchejte a nechte ji 5 minut restovat.

2. Opečenou zeleninu zalijte vývarem a vyloupejte do něj upečený česnek. Přilijte čtvrt litru smetany na vaření a polévku přiveďte k varu. Jakmile se suroviny trochu provaří a změknou, obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré a nechte ho ještě chvilku provařit.

4. KROK

Servírování

Upečenou a zchladlou focacciu nakrájejte na proužky a na rozpáleném oleji ji v pánvi po obou stranách opečte dozlatova. Po otočení na druhou stranu posypejte opečenou stranu strouhaným parmazánem.

Česnekovou polévku servírujte do talířů ozdobenou dvěma plátky opečené focaccie, přidejte snítku mladé hrachové nati, hladinu polévky posypejte trochou strouhaného muškátového oříšku a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů