Vepřové výpečky se špenátem a knedlíkem - postup přípravy
Vepřové výpečky se špenátem, podle paní Andy Chudobové, jsou šťavnaté a křehké. Pokrm je výživný, zasytí a je vhodný k podávání ve všední den i u příležitosti oslav.
Maso
Knedlíky
Špenát
Maso nakrájejte na větší kusy a odložte je bokem. V pánvi rozpalte olej s trochou másla a smažte na něm 3–4 minuty nadrobno nakrájenou cibuli, dohněda.
K cibuli přidejte maso, které ochuťte grilovacím kořením, prolisovaným česnekem a sójovou omáčkou. Ingredience zamíchejte, maso smažte 3 minuty, aby se zatáhlo a poté vše zalijte vodou.
Poznámka: K přípravě použijte pánev nebo hrnec vhodný k pečení v troubě.
Obsah hrnce ještě jednou důkladně promíchejte a maso pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 1,5 hodiny, do změknutí masa. Mezitím si připravte bramborový knedlík a špenát.
Brambory oloupejte, vařte je 20 minut, do změknutí, sceďte je a rozšťouchejte na kaši. Následně je smíchejte s krupicí, moukou, solí, vejcem a vytvořte těsto, které rozdělte na 3–4 stejně části.
Z jednotlivých částí vytvořte válečky, které vložte do vroucí vody. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, vařte je zvolna 15–20 minut. Poté knedlíky vyndejte a odložte stranou.
Nyní připravte špenát. Na rozpáleném oleji smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. Poté k ní přidejte špenát, do kterého vmíchejte prolisovaný česnek, sůl a černý pepř. Ingredience zamíchejte a špenát vařte 15–20 minut.
Poznámka: Místo klasické jíšky můžete špenát zahustit rozšlehaným vejcem.
Upečené vepřové výpečky se špenátem podávejte společně s vařeným bramborovým knedlíkem.
Tip: Místo bramborového knedlíků můžete pokrm servírovat s houskovým knedlíkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.