Vláčná mramorovaná bábovka z cukety - postup přípravy
Cuketu většinou známe spíše naslano, ale až ji přidáte do bábovky podle receptu od paní Martiny Wágnerové, nebudete chtít dělat žádnou jinou. Navzdory rumové příchuti si na ní pochutnají i děti.
Ingredience
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do žloutků přidejte olej a cukr a společně je vyšlehejte do nadýchané pěny.
Nejdříve si do žloutkové pěny zašlehejte cuketu i se šťávou, kterou uvolní, a poté postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Následně do vzniklého těsta přidejte 1/3 vyšlehaného sněhu a opatrně ho vmíchejte stěrkou.
Přidejte zbylý sníh a opět opatrně vmíchejte do těsta stěrkou. Formu vymažte olejem a důkladně vysypte moukou. Tři čtvrtiny těsta nalijte do připravené formy a do zbytku přidejte lžíci kakaa a 2 lžíce rumu.
Pokud nechcete použít rum, můžete ho nahradit 2 lžícemi mléka. Kakaové těsto přelijte do formy a vložte ji do trouby předehřáté na 160 °C. Bábovku pečte po dobu 65 minut.
Tip: Místo mouky můžete při vysypávání formy použít kokos. Bábovku nejen krásně provoní, ale upečený kokos bude krásně křupavý.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.