Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčné pruhované palačinky z vanilkového a kakaového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Vláčné pruhované palačinky z vanilkového a kakaového těsta - postup přípravy

Krásné palačinky, které vypadají jako ze žurnálu, připravíte snadno a rychle i bez zvláštní námahy. I když vypadají dokonale a na první pohled se zdá, že jejich příprava musí být obtížná, opak je pravdou. Dvoubarevné pruhované palačinky zvládne snadno a hravě vytvořit i úplný začátečník. Kromě spirály, kterou uvádíme v receptu, pak můžete palačinky ozdobit i nejrůznějšími jinými tvary nebo asymetrickými cákanci. Nechte se vést svou představivostí!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim špetku soli, jednu čajovou lžičku vanilkového cukru a tři polévkové lžíce klasického cukru krystalového. Metlou nebo šlehačem vyšlehejte všechny přísady do jednolité pěnivé směsi. Přilijte nejprve půl sklenice mléka a vše důkladně promíchejte. Pak přidejte hladkou mouku a kukuřičný škrob a míchejte, dokud nezískáte jednolitou směs. K té pak přilijte zbylé množství mléka a pokračujte v míchání, dokud nezískáte tekuté a řídké těsto. Na kamnech či v mikrovlnné troubě rozpusťte 30 gramů másla, přilijte ho do mísy s ingrediencemi a zapracujte ho do složení. Pokud by se stalo, že vám v těstě zůstanou moučné hrudky, nezoufejte a vezměte si k ruce ponorný mixér a důkladně jím těsto promixujte. Žádná hrudka proti němu nemá nejmenší šanci.

2. KROK

Z mísy s tekutým těstem odeberte jednu naběračku do vedlejší misky a zapracujte do této části jednu polévkovou lžíci kakaa. Dobře ho rozmíchejte, abyste získali jednolitou hnědou hmotu. K té pak přilijte další dvě naběračky těsta a znovu dobře promíchejte. Tmavou směs pak nalijte do půllitrové plastové láhve, zavíčkujte a do víčka vytvořte nahřátou špízovou jehlou díru.

3. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev vymazanou trochou oleje, vlijte do ní naběračku bílého těsta a rozlijte ho po celé ploše pánve. Z láhve pak ihned vytvarujte čokoládovým těstem po celé ploše palačinky spirálu či jiné cákance. Jakmile těsto na povrchu ztuhne, můžete palačinku otočit na druhou stranu. Když je hotová, ještě horkou posypejte palačinku z bílé strany lžičkou cukru a stočte placku do roličky tak, že dvě protilehlé strany přehnete doprostřed a zbytek srolujete.

4. KROK

Druhou možností, jak palačinku vytvořit, je nalít spirálu přímo na plochu pánve a když ztuhne, zalijte ji bílým těstem. Zbytek postupu se pak opakuje stejně jako v předchozí variantě. Tímto postupem vytvoříte kroužkování, které je jemnější a je viditelné i z druhé strany palačinky.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů