Vláčný a nadýchaný „Chytrý dort“ ze spousty vajíček - postup přípravy
Jednoduchá vláčná piškotová buchta bez zbytečných ozdob a příkras může sloužit jako superrychlý moučník, anebo jako korpus pro výrobu složitějších dortů s náplní a polevou. Jeho použití už záleží čistě na vaší fantazii. My vám jen prozradíme, jak tuto lahodnou buchtu připravit.
Ingredience
Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni na kamnech a nechte ho vychladnout. Vyklepněte devět vajíček a oddělte bílky od žloutků a vložte každé zvlášť do hlubokých misek. Ke žloutkům přidejte moučkový cukr a elektrickým šlehačem míchejte tak dlouho, dokud vajíčka nezískají bělavou a krémově světlou konzistenci.
Postupně k ní v průběhu šlehání přidávejte také rozpuštěné máslo, a nakonec hladkou mouku, kterou prosejte do těsta přes jemné sítko. Smíchejte hladké a jednolité těsto. Ke konci míchání postupně přilévejte mléko a důkladně ho zapracujte do hmoty.
Oddělené vaječné bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny, která sama drží v misce i po jejím otočení vzhůru nohama a která po vytažení metliček šlehače zanechává pevné špičky. K bílkové pěně přidejte vanilkovou esenci a promíchejte. Postupně pak bílkovou pěnu přidávejte do žloutkové kompozice a pečlivě, ale zato jemně ji do hmoty zapracujte stěrkou.
Hotové těsto vlijte do připraveného plechu vystlaného pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte buchtu asi 1 hodinu. Během pečení neotvírejte dvířka trouby! Poté, co se dort dopeče (což se pozná podle mírně zlatavé barvy na povrchu), ho nevytahujte z trouby, ale jen vypněte teplo a nechte ho v troubě, dokud takto nevychladne na pokojovou teplotu. Poté ho zakryjte ubrouskem nebo poklopem a nechte ho stát do druhého dne a teprve poté jeho povrch pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.