Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný čokoládový dort s meruňkovým džemem a ořechy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vláčný čokoládový dort s meruňkovým džemem a ořechy - postup přípravy

Čas od času se dostaneme do situace, kdy potřebujeme rychle vyrobit jednoduchý, avšak lahodný dort, kterým bychom uctili návštěvu, anebo přispěli ke slavnostní tabuli. Případně jen potřebujeme zahnat akutní chuť na sladké. Ať už je to jakkoliv, určitě se vám bude hodit náš dnešní recept na rychlý a jednoduchý čokoládový dort, který je ozvláštněný meruňkovým džemem, pomerančovou kůrou a sekanými ořechy. Zní to dobře? Tak si ho pojďte vyzkoušet s námi.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Do hluboké mísy nasypejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Všechny suché přísady dobře promíchejte. Přilijte k nim minerálku, olej a přimíchejte také skleničku meruňkového džemu. Ručně vařečkou, anebo s pomocí elektrického šlehače zadělejte hladké kakaové těsto, které musí být jednolité a husté. Nesmí v něm zůstat žádné hrudky.




Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a připravené těsto vlijte do hlubšího pekáčku vyloženého pečicím papírem, případně do kulaté dortové formy s odnímatelnými bočnicemi, která vám usnadní práci během vyklápění upečeného dortu. Dort vložte péct do trouby asi na 30 minut. Přesná doba pečení však závisí na výšce těsta a vlastnostech vaší trouby, proto raději vyzkoušejte zapíchnout do dortu špejli. Pokud je po vytažení suchá a bez nalepených kousků těsta, je dort dopečený a můžete jej vyndat z trouby.

Zatímco se dort peče, nasekejte si najemno ořechy a nastrouhejte pomerančovou kůru.


Připravte si také čokoládovou polevu. Na kamnech si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a přidejte do ní kousek másla. Míchejte a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří s čokoládou hladkou a lesklou hmotu.

Po dopečení celý povrch dortu zalijte čokoládovou polevou a posypejte sekanými ořechy a strouhanou pomerančovou kůrou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů