Vláčný jablečný koláč - postup přípravy
Koláče jsou ideální pohoštění prakticky pro kohokoliv, neurazí a ani nepůsobí přehnaně honosně, když je návštěva neformální. Na tento koláč budete extra potřebovat jen jablka, zbytek surovin máte určitě doma.
Ingredience
Nachystejte si formu na dort o průměru 25 cm a vymažte ji máslem, následně ji vysypejte moukou. Pokud chcete, můžete ji také vyložit pečicím papírem. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte je jádřinců i stopek a nakrájejte je na tenké plátky či menší kostičky. Z citronu vymačkejte šťávu a nalijte ji na nakrájená jablka. Díky tomu si déle zachovají čerstvost a barvu.
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte k nim špetku soli, cukr a společně je vyšlehejte. Poté do nich nalijte mléko, opět vše zašlehejte. Z vymačkaného citronu nastrouhejte kůru a smíchejte ji ve vedlejší mističce s moukou a práškem do pečiva.
Tuto moučnou směs následně prosejte a zapracujte do vyšlehaných vajec s mlékem. Vyskládejte jablka do formy na dort a zalijte je těstem. Na vrch těsta dejte pár plátků másla a vložte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte koláč dozlatova, dobrou chuť!