Voňavé koblížky - postup přípravy
Kdo by neměl rád koblížky k snídani nebo kávě? Čas masopustu se pomalu a jistě blíží, proto si dnes představíme recept na voňavé a nadýchané koblížky, které zvládne připravit opravdu každý. Recept je nadmíru snadný, koblihové těsto chutná skvěle bez náplně posypané moučkovým cukrem nebo s připravenou domácí marmeládou, džemem, nutellou nebo oříškovou pomazánkou. Během masopustu se plní koblihy také tvarohem nebo mákem.
Ingredience
Do menší misky si připravte mléko. Mělo by být lehce ohřáté, přidejte do něj čerstvé droždí, zamíchejte a nechte vzejít na teplém místě po dobu 10-15 minut.
Do velké mísy nasypte přesátou mouku, přidejte mléko s droždím, přidejte zbývající teplé mléko a ostatní ingredience a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto můžete vypracovat pomocí robota nebo použít domácí pekárnu, kde můžete nechat také těsto vykynout.
Po zpracování těsta ručně jej dejte do misky, přikryjte utěrkou nebo folií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
Poté dejte těsto na vál, rozválejte těsto na pláty o tloušťce asi 1 cm a pomocí zavařovací sklenice otočené vzhůru nohama vytvořte kolečka. Nechte kolečka přikrytá utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut na teplém místě.
V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte rostlinný olej a smažte koblížky z obou stran, dávejte pozor, abyste je nepřipálili. Musí být osmažené do zlatavé barvy.
Koblížky nenasáknou tolik olejem, když přidáte do těsta 2 lžíce rumu.
Koblihy můžete poprášit moučkovým cukrem nebo naplnit pomocí cukrářské plničky nebo cukrářského sáčku s rovným nástavcem.