Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený dort se zakysanou smetanou a třešněmi

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Vrstvený dort se zakysanou smetanou a třešněmi - postup přípravy

Dort s třešněmi a zakysanou smetanou si jednoduše zvládnete upéct sami doma a rozhodně všem zachutná. Dokonale se hodí na jakoukoliv oslavu, kdy bude dominovat na jídelním stole jako hlavní pochoutka vůbec.

Ingredience pro:
12 porcí

Trubičky s třešněmi

Krémová náplň

Třešňová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Máslo předem vytáhněte z lednice a nechejte jej roztát na pokojovou teplotu. Do větší mísy k němu přidejte zakysanou smetanu a metličkou promíchejte. Následně přidejte i cukr, rozklepněte vejce a tentokrát mixérem rozmixujte do hladka. Pomocí síta do směsi prosejte mouku, přidejte sůl a vypracujte těsto. To rozdělte na 4 díly a nechejte jej odležet v lednici na cca 20 minut.

2. KROK

Škrob smíchejte s moučkovým cukrem do misky a v této sypké směsi obalte třešně. Po dostatečném vychlazení těsta v lednici jej vezměte a každou část vyválejte do tvaru obdélníku. Třešně ně něj vždy naskládejte a následně těsto srolujte do tvaru válečku. Nachystejte si plech, vyložte jej pečícím papírem a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Trubičky plněné třešněmi dejte na plech švem dolů a nechejte péct okolo 35 minut.

3. KROK

Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krémové náplně. Želatinu zalijte studenou vodou a nechejte chvíli bokem. Zakysanou smetanu, tvaroh, smetanu ke šlehání a cukr smíchejte metličkou tak, aby výsledná směs byla co nejvíce hladká. Pokud vám v ní zbydou nějaké hrudky, propasírujte celou směs přes síto. Mléko nalijte do hrnce a nechejte jej rozvařit, poté do něj přidejte želatinu a promíchejte. Tenkým proudem želatinovou směs přelijte do krémové náplně a rychle zapracujte.

4. KROK

Nyní můžete vytvořit dort. Vezměte si libovolnou dortovou formu a trubičky s třešněmi nakrájejte na části. Vždy pokládejte trubičky střídavě s krémovou náplní ze zakysané smetany. Vytvarovaný dort zakryjte potravinářskou fólií a nechejte celou noc v lednici. Ráno si připravte třešňovou polevu, tedy smíchejte třešňové pyré, škrob, cukr, pektin a citronovou šťávu. Vychlazený dort touto směsí přelijte a když tak jej můžete dozdobit celými třešněmi. Nechejte jej ještě 1 hodinu v lednici a podávejte. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů