Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený dort z křehkého těsta s jablky a skořicí

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Vrstvený dort z křehkého těsta s jablky a skořicí - postup přípravy

Omamná vůně jablek a skořice neodolatelně prodchne celý váš byt, až budete péct tento báječný vrstvený koláč s velkorysou jablečnou náplní. Na přípravu není nijak obtížný a stačit vám bude jen pár základních surovin.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve vytvořte křehké těsto. Při jeho výrobě je nutné dbát na rychlost přípravy, suroviny se totiž nesmějí příliš zahřát.




Do misky nasypejte prosátou hladkou mouku a přidejte k ní studené přepuštěné máslo. Nejlépe vidličkou obojí zpracujte na drobivou hmotu. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo tavit.

Pak přidejte tři studená vajíčka, zasypejte moučkovým cukrem a práškem do pečiva a vidličkou či hnětačem míchejte, dokud nezískáte měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte z něho kouli, zabalte ji do igelitové fólie a vložte alespoň na 1 hodinu do lednice vychladit.

Mezitím vytvořte jablečnou náplň.

Umyjte jablka, oloupejte slupku, odstraňte jadřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vložte jablka do kastrůlku, zasypejte je cukrem a přidejte máslo. Na středním ohni je zahřívejte, dokud se máslo s cukrem nerozpustí a jablka lehce nezkaramelizují a neodpaří se z nich šťáva (to poznáte tak, že se z hrnce přestane kouřit). Jablečnou směs odstavte z kamen, vmíchejte skořici a nechejte vychladnout.


Plech vyložte pečicím papírem a zapněte troubu, aby se vyhřála na 180 °C.

Vyndejte z lednice těsto, vybalte ho z fólie a lehce ho rukama propracujte. Rozdělte ho na 3 stejné díly a vyválejte je na obdélníkové pláty o velikosti plechu.

První plát položte do plechu a rozetřete na něj polovinu jablečné náplně. Pak položte druhý plát těsta a na něj přidejte druhou polovinu jablek. Nakonec přijde třetí plát těsta.

Vložte dort do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut, dokud jeho povrch nezezlátne. Hotovou dobrotu nechte vychladnout na mřížce, zaprašte ho moučkovým cukrem a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů