Vrstvený dort z křehkého těsta s jablky a skořicí - postup přípravy
Omamná vůně jablek a skořice neodolatelně prodchne celý váš byt, až budete péct tento báječný vrstvený koláč s velkorysou jablečnou náplní. Na přípravu není nijak obtížný a stačit vám bude jen pár základních surovin.
Ingredience
Nejprve vytvořte křehké těsto. Při jeho výrobě je nutné dbát na rychlost přípravy, suroviny se totiž nesmějí příliš zahřát.
Do misky nasypejte prosátou hladkou mouku a přidejte k ní studené přepuštěné máslo. Nejlépe vidličkou obojí zpracujte na drobivou hmotu. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo tavit.
Pak přidejte tři studená vajíčka, zasypejte moučkovým cukrem a práškem do pečiva a vidličkou či hnětačem míchejte, dokud nezískáte měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte z něho kouli, zabalte ji do igelitové fólie a vložte alespoň na 1 hodinu do lednice vychladit.
Mezitím vytvořte jablečnou náplň.
Umyjte jablka, oloupejte slupku, odstraňte jadřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vložte jablka do kastrůlku, zasypejte je cukrem a přidejte máslo. Na středním ohni je zahřívejte, dokud se máslo s cukrem nerozpustí a jablka lehce nezkaramelizují a neodpaří se z nich šťáva (to poznáte tak, že se z hrnce přestane kouřit). Jablečnou směs odstavte z kamen, vmíchejte skořici a nechejte vychladnout.
Plech vyložte pečicím papírem a zapněte troubu, aby se vyhřála na 180 °C.
Vyndejte z lednice těsto, vybalte ho z fólie a lehce ho rukama propracujte. Rozdělte ho na 3 stejné díly a vyválejte je na obdélníkové pláty o velikosti plechu.
První plát položte do plechu a rozetřete na něj polovinu jablečné náplně. Pak položte druhý plát těsta a na něj přidejte druhou polovinu jablek. Nakonec přijde třetí plát těsta.
Vložte dort do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut, dokud jeho povrch nezezlátne. Hotovou dobrotu nechte vychladnout na mřížce, zaprašte ho moučkovým cukrem a podávejte.
Dobrou chuť.