Východoevropské bramborové zrazy s masovou náplní - postup přípravy
Brambory a maso. Tyto dvě jednoduché ingredience lze přeměnit na téměř nekonečné množství variant pokrmů nejrůznějšího tvaru a konzistence. My vám dnes chceme představit další perlu východoevropské kuchyně, se kterou se můžete setkat v mnoha běloruských, ruských, polských, litevských i ukrajinských domácnostech. Není jisté, která z těchto krajin je původním domovem receptu na tuhle bramborovou dobrotu, ale vlastně na tom ani nezáleží. Jisté je, že se jedná o skvělý a přitom jednoduchý pokrm, jehož přípravu zvládne i nováček a zaručeně s ní budete mít u strávníků úspěch.
Základ
Masová náplň
Návod na přípravu:
Brambory dobře omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na velké kostičky a vložte do hrnce s vodou. Přidejte k nim také bobkový list, jednu celou cibuli a sůl a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté je ihned slijte, aby příliš nenasákly vodou, a rozdrťte je na kaši (nemixujte) a nechte ji vychladnout.
Zatímco pyré chladne, připravte si masovou náplň. Mleté maso vložte do misky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Ty osmažte dorůžova na horké pánvi s trochou oleje a pak je přidejte do mísy s masem. Osolte a opepřete podle chuti a všechny přísady dobře promíchejte.
Do misky s vychladlým pyré rozklepněte vajíčko, přidejte mouku a zpracujte na husté a soudržné bramborové těsto. Z těsta pak tvarujte středně velké kuličky. Každou z nich vyválejte na placku, vložte na ni jednu lžíci mletého masa a zabalte ho do těsta. Tak postupujte se zbývajícím těstem a náplní.
Na talíř vysypejte trochu mouky a každý karbanátek v ní obalte. Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje a smažte bramborové kapsičky po obou stranách dozlatova a ještě čerstvé podávejte.