Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s houbami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Zapečené brambory s houbami - postup přípravy

Zapečené brambory zná asi každý. Základní český recept zahrnuje cibuli, uzeninu a vajíčka, někteří možná přidají i trochu sterilované zeleniny. Nebudeme si nic nalhávat, jsou zkrátka výborné, a proto je stále děláme. Pokud byste ale chtěli tuhle skvělou a rychlou večeři či oběd poněkud ozvláštnit, máme pro vás málo známý, ale o to chutnější recept na zapečené brambory s houbami. Velmi dobře chutnají jak samostatně, tak ve společnosti nakládané nebo grilované zeleniny.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory umyjte a oloupejte. Stejně tak očistěte také houby, oloupejte cibuli a nakrájejte houby na kostičky a cibuli na proužky. Na menší kostky nakrájejte také brambory.




Rozpalte pánev s rostlinným olejem a vhoďte do ní nejprve na kostičky krájené brambory, které smažte zhruba 5 až 7 minut. Pak přidejte také cibuli a krájené houby a pokračujte ve smažení dalších 5 minut. Nakonec přidejte sůl, pepř a koření. Důkladně promíchejte, lisem protlačte do směsi také dva nebo tři stroužky česneku a vypněte sporák. Znovu zamíchejte, aby se česnek spojil s ostatními surovinami a krásně je provoněl.

Dejte si předehřát troubu na 190 stupňů Celsia. Připravte si pekáček či zapékací misku a směs smažené zeleniny do ní přesypejte. Do misky si rozbijte pět vajíček a přidejte půl litru mléka. Důkladně vše promíchejte. Vaječnou směsí rovnoměrně zalijte zeleninu v pekáčku.


Připravené brambory se zeleninou vložte do předehřáté trouby a nechte zapékat zhruba 15 minut.

Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte připravený sýr. Když uplyne 15 minut, vyndejte brambory z trouby a jejich povrch sýrem důkladně a bohatě zasypejte. Pak je vraťte zpátky do trouby na dalších 10 nebo 15 minut. Když se sýr rozteče a jeho povrch zezlátne, je čas dobrůtku vyndat ven. Nechte ji trochu vychladnout, rozporcujte a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů