Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s mletým masem a strouhaným sýrem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Zapečené brambory s mletým masem a strouhaným sýrem - postup přípravy

Brambory, maso a sýr. Trojkombinace, která nikdy nezklame. Tentokrát ve verzi, která je extrémně jednoduchá a rychlá na přípravu, a přitom efektní co do chuti a vůně. Jestliže spíž zeje prázdnotou a času či chuti na kulinářské hrátky není nazbyt, zabráníte akutnímu hladu tímto základním zapečeným pokrmem. A když seženete nějakou zeleninu navíc, nebojte se ji přihodit do složení. Výsledek bude vždy perfektní.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Oloupejte brambory. Překrojte je podélně na čtvrtiny a ty pak nakrájejte na tenké plátky. Vhoďte je do hluboké mísy, přidejte rostlinný olej, sůl a mletý černý pepř a dobře promíchejte, aby olej a koření obalily všechny bramborové plátky.




Připravte si zapékací misku, kterou vytřete trochou rostlinného oleje a vsypte do ní brambory, které rovnoměrně rozprostřete po jejím dně.

Do misky po bramborách vložte mleté maso a vyklepněte k němu jedno vajíčko. Přidejte sůl, mletý černý pepř a červenou papriku, popřípadě jiné koření nebo bylinky, které máte rádi (anebo které prostě máte) a vařečkou maso promíchejte. Přitom maso rozmělněte tak, aby nezůstaly pohromadě žádné velké kusy a koření se dostalo na všechno maso.

Kořeněné mleté maso přidejte do zapékací misky na brambory a rozprostřete ho do jednolité souvislé vrstvy.


Tvrdý sýr, který máte rádi, nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nastrouhejte ji pro změnu na jemném struhadle. Sýr s cibulí pak smíchejte v misce dohromady a přidejte k nim 70 gramů majonézy. Smíchejte do směsi a tu rozprostřete na vrstvu mletého masa.

Vložte do trouby, kterou jste předem rozehřáli na 200 °C a pečte asi 40 minut, přičemž prvních 30 minut pečte zakryté pokličkou nebo vrstvou alobalu a na posledních 10 minut odklopte a nechte sýr krásně zapéct a očervenat.

Hotovou dobrotu vyndejte z trouby a ihned podávejte, dokud se sýr krásně táhne.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů