Zapečené brambory s uzeným a zeleninou - postup přípravy
Pekáč plný chutí můžete získat zapečením uzeného masa, brambor, různé zeleniny a zakysané smetany, což bude opravdu luxusní oběd či večeře. Recept nám poskytla paní Andy Chudobová.
Na pokrm
Dejte vařit brambory ve slupce. Až budou měkké, slijte je a počkejte, až vychladnou. Pak je oloupejte a rozkrájejte na kusy velikosti zhruba běžně používané přílohy. Na kusy nakrájejte zeleninu, kterou máte k dispozici. Jarní cibulku, pórek a další běžně nasekejte, česnek nakrájejte na plátky, papriky, cukety a další podobné typy zeleniny pokrájejte na větší kousky. Pak nakrájejte uzené maso na kostičky o hraně asi jeden centimetr.
Pekáč na buchty vymažte silnější vrstvou tuku. Všechny nakrájené suroviny vložte dovnitř. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, solí a pepřem. Soli dejte dostatečné množství, aby osolila zeleninu, ale zároveň podle toho, jak moc slané je použité uzené maso. Směs nalijte do pekáče k zelenině a dobře promíchejte, aby ingredience byly rovnoměrně rozloženy.
Troubu rozpalte na 180 °C a směs v ní pečte 35 až 40 minut, aby byla zelenina správně měkká. Po vyndání z trouby servírujte.