Zapečené kakaové palačinky s tvarohem a šlehačkou - postup přípravy
Klasické palačinky jsou skvělé. Když do nich ale zamícháte kakao, naplníte je tvarohem a zapečete se šlehačkou, jako to udělala paní Marianna Ilavská, získáte nezapomenutelný dezert, o jehož nebeské chuti a jemnosti se vám bude i v noci zdát.
Ingredience na palačinky
Na náplň
Na zalití palačinek
Nejprve připravte palačinkové těsto. Do misky vyklepněte dvě vajíčka a vyšlehejte je s cukrem a špetkou soli dohladka. Postupně přilévejte a zašlehávejte mléko a dvě polévkové lžíce rostlinného oleje. Do směsi prosejte hladkou mouku a kakaový prášek a vytvořte hladké, polotekuté těsto.
Palačinkovou pánev vymažte trochou rostlinného oleje (neměla by být žádná vrstva, jen vymazaná pánev), vlijte do ní trochu těsta, které krouživými pohyby rozlijte po celé ploše pánve, a smažte palačinky po obou stranách dozlatova.
V misce smíchejte měkký tvaroh s jedním vajíčkem, vanilkovým cukrem, běžným cukrem a citrónovou kůrou a vyšlehejte vše dohladka. Připravte si pekáček, který štědře vymažte máslem. Tvarohovou směsí potřete každou palačinku, stočte ji do válečku a položte ji do vymazaného pekáče, který následně vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 7 minut.
Plnotučnou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem. Po uplynutí první doby pečení vytáhněte pekáč z trouby, zalijte palačinky připravenou vanilkovou šlehačkou a vraťte je zpátky zapéct na dalších 10 minut. Po dopečení vyskládejte palačinky na talířky, posypejte je podle chuti moučkovým cukrem a doplňte třeba čerstvými jahodami nebo jiným bobulovým ovocem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.