Zapečené kuřecí řízky se zeleninou a sýrem - postup přípravy
Úhledná a krásně barevná kombinace tří vrstev, které se opakují v tomto báječném zapečeném receptu, udělá radost zejména dětem. I dospělí strávníci jím ale budou nadšeni. Protože je příprava mírně složitější kvůli vrstvení ingrediencí, nejspíš budete chtít tento recept použít spíše při slavnostnějších příležitostech, anebo když se budete chtít odměnit něčím výjimečným.
Ingredience
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Zelené bylinky, které máte rádi (může to být třeba kopr, petrželka nebo rozmarýn), opláchněte pod proudem vody a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem je pak nasekejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
Na kamnech rozehřejte velkou pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horká, stáhněte plamen na střední úroveň a přihoďte na pánev nasekanou cibulku. Restujte ji, dokud nezačne zlátnout, a pak k ní přidejte strouhanou mrkev. Společně oba druhy zeleniny restujte po dobu okolo 5 až 6 minut. Podle chuti přidejte trochu soli a čerstvě mletého černého pepře, promíchejte a odstavte z plotny.
Kuřecí řízek omyjte a očistěte od případných zbytků kostí a šlach a ostrým nožem ho podélně nakrájejte na tenké plátky. Když předem necháte maso mírně namrazit, půjde vám krájení snáz. Vyklepněte do misky dvě vajíčka a rozšlehejte je do jemné konzistence.
Připravte si zapékací misku a ze všech stran ji vymažte trochou rostlinného oleje. Dno misky vyložte plátky kuřecího masa a s pomocí silikonového štětce je potřete trochou vajíčka. Maso osolte a opepřete a na něj rovnoměrně rozetřete trochu restované zeleniny (u okraje asi 1 cm vynechte). Posypejte ji nasekanými bylinkami a strouhaným sýrem a tyto vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by mělo tvořit maso, které opět potřete vajíčkem a podle chuti zasypejte sezamovými semínky.
Připravenou zapékací misku s masem vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte dobrotu po dobu 30 až 35 minut. Po jejím uplynutí zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte dalších 10 minut. Poté zapečené maso vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout, naporcujte a podávejte spolu s bramborovými hranolky, vařeným či opečeným bramborem či bramborovou kaší a čerstvou zeleninovou oblohou.