Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečený květák s jogurtovým dipem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 24 minut

Zapečený květák s jogurtovým dipem - postup přípravy

Zapečený květák je křupavý a chuťově výrazný. Součástí receptu je jogurtový dip, který se k zelenině skvěle hodí. Pokrm můžete servírovat jako hlavní chod i svačinku.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na květák

Omáčka

Sýrová směs

Dip

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Květák zbavte listů a důkladně ho omyjte. Poté ho rozdělte na jednotlivé růžičky, které vložte do osolené vody s plátky citronu a svazkem kopru. Květák vařte 3 minuty pod pokličkou a poté ho sceďte.

2. KROK

Zatím na pánvi rozpusťte máslo, které zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Do jíšky vlijte mléko a ingredience míchejte, dokud se nepropojí – celý proces potrvá přibližně 5 minut. 

3. KROK

Směs osolte, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pokračujte ve vaření další 1 minutu a poté pánev odstavte z tepla. Nyní najemno nastrouhejte tvrdý sýr, který v misce smíchejte s nadrobno nakrájeným česnekem a majonézou.

4. KROK

Růžičky květáku vyskládejte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a každou z růžiček pokryjte omáčkou a posypte provensálskými bylinkami. Na každou růžičku položte také lžíci sýrové směsi a květák pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut. 

5. KROK

Zatím připravte jogurtový dip. Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte je nadrobno. V misce je následně smíchejte s prolisovaným česnekem, jogurtem, pepřem, solí a nasekaným koprem. 

Tip: Pokud nemáte lis na česnek, můžete ho nastrouhat na jemném struhadle. 

6. KROK

Zapečený květák servírujte společně s připraveným dipem jako bezmasý oběd nebo rychlou večeři. Chcete-li, přidejte k němu brambory nebo smažené hranolky.

Tip: Květák můžete podávat také jako originální předkrm nebo svačinku. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Dobré ráno

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů