Zapečený lavash s kořeněnou bramborovou náplní a čedarem - postup přípravy
Pokud máte rádi cizokrajnou kuchyni, vyzkoušejte plněné chlebové placky lavash, které jsou východoevropskou obdobou mexických tortill. Jsou snadné na přípravu a dají se naplnit opravdu čímkoliv. Tentokrát uvádíme náplň z kořeněných brambor a čedaru. Podle fantazie ale použijte cokoliv, co vám chutná. Velice pravděpodobně se z nich stane váš oblíbený recept na svačinu i pohoštění na oslavu.
Těsto
Náplň
Smíchejte mouku se solí v hluboké míse, uprostřed udělejte hluboký důlek a nalijte do něj vodu. Nejprve těsto míchejte vařečkou, a když začne držet pohromadě, zalijte jej olejem a pokračujte v hnětení ručně, dokud těsto nezíská homogenní, pružnou a nelepivou konzistenci. Pak z něj zformujte kouli, v míse ji zakryjte fólií a nechte 10 minut odpočívat.
Tři brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kostky. Vložte je do hrnce a v osolené vodě je uvařte doměkka. Oloupejte dvě cibule a nakrájejte je na tenké půlměsíčky. Vložte je do pánve, zalijte olejem a na plotně osmažte dorůžova. Uvařené brambory v míse rozmačkejte na kaši a vyklopte k nim osmaženou cibuli. Směs dobře promíchejte a přidejte k nim nadrcené chilli papričky (ale můžete je i vynechat). Přidejte po jedné lžičce sušené máty, mletého černého pepře a tymiánu a nahrubo nasekanou čerstvou petrželku a vše dobře promíchejte.
Odpočaté těsto vyválejte do válečku, rozdělte ho na 14 kousků a každý z nich vytvarujte do kuličky. Každou kuličku pak rozválejte na tenkou placku. Rozehřejte suchou pánev a nechte každou placku opéct na 30 sekund z obou stran.
Každý opečený lavash potřete po celé ploše rajčatovou omáčkou. Na polovinu placky rozmístěte trochu krájeného či strouhaného sýra a vložte jednu lžíci bramborové náplně. Znovu posypejte sýrem a druhou půlku placky přehněte přes náplň. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou oleje a každý plněný lavash pečte z obou stran dozlatova. Hotovou dobrotu nechte mírně zchladnout a podávejte.