Perfektní zeleninová dekorace svátečního stolu z okurek a rajčat

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Perfektní zeleninová dekorace svátečního stolu z okurek a rajčat - postup přípravy

Rajče a okurka. Nesmrtelná dvojice, která se prostě miluje a všichni milují ji. Tato zelenina nesmí chybět ani na svátečním stole. Jak ji ale naaranžovat tak, aby vypadala reprezentativně či dokonce ozdobně? Koneckonců, nejíme jen pusou, ale také očima! Internet je plný skvělých nápadů a my jsme pro vás našli video, které poradí, jak vyřešit zapeklitý problém s ozdobným krájením zeleniny. Nechte se s námi inspirovat!
1. KROK

Zeleninová mísa č. 1

Cherry rajčátka rozkrojte na poloviny, odstraňte stopku a každou půlku rozkrájejte na tři měsíčky. Salátovou okurku zbavte konců a rozdělte ji na špalíčky tak, aby každý z nich byl stejně dlouhý, jako použitá rajčata (rajče použijte jako měrku). Špalíčky rozdělte na čtvrtiny a vyskládejte je po obvodu talíře. Mezi ně vložte měsíčky rajčat. Druhou okurku rozkrojte podélně na poloviny a každou rozkrájejte na trojúhelníkové kousky, které vyrovnejte do vnitřního obvodu v talíři. Do prostoru uprostřed navršte kupičku černých oliv a podávejte.

2. KROK

Zeleninová mísa č. 2

Okurku nakrájejte na šikmé plátky, seskládejte je na sebe, odřízněte jim patičku a zbytek rozdělte napůl. Tyto okurkové srpečky vyskládejte na vnější obvod talíře tak, aby se překrývaly. Kus okurky nakrájejte na klasické kulaté plátky a vyskládejte je doprostřed na obvod ze srpečků. Ředkvičku nakrájejte na kulaté plátky a umístěte je do centra talíře Cherry rajčátka rozkrájejte na půlky a vyskládejte je po obvodu kolem středu z kulatých plátků. Jedno větší rajče ostrým nožem jemně nakrojte na osminky tak, abyste prořízli pevnou dužninu, ale nedotkli se vnitřku se semínky. Jemně pak dužninu rozevřete, čímž vytvoříte rajčatovou růžici. Tu položte doprostřed kruhu z ředkviček a podávejte.

3. KROK

Zeleninová mísa č. 3

Okurku nakrájejte na šikmé plátky a vyskládejte je kolem talíře. Oranžová soudková rajčátka rozkrájejte na oválné plátky a každý položte na plátek okurky. Ředkvičky nakrájejte na kolečka, která umístěte na plátek rajčete. Nakonec nakrájejte černé olivy podélně na půlky a každou půlku vložte doprostřed plátku ředkvičky. Celá cherry rajčátka vyskládejte do kroužku uprostřed, mezi ně vyrovnejte oranžová rajčátka do tvaru pagody a navrch umístěte jedno rajče červené. Z kadeřavé petrželky odebírejte menší růžičky a ty umístěte mezi jednotlivé segmenty talíře a podávejte.

4. KROK

Zeleninová mísa č. 4

Okurky nakrájejte na tenká kolečka a umístěte je po obvodu talíře. Na kolečka nakrájejte i cherry rajčátka a každý plátek položte na rozhraní mezi dvěma plátky okurky. Kolem vyskládejte další kroužek okurek, pak opět kroužek rajčat a takto střídejte barevné kruhy až dosáhnete středu talíře. Doprostřed pak umístěte jedno celé cherry rajčátko a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 1220 hlasů
Nahlásit chybu
101 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty