Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makové šátečky bez kynutí s máslovou drobenkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Makové šátečky bez kynutí s máslovou drobenkou - postup přípravy

Inspirujte se receptem na křehké makové šátečky bez kynutí s křupanou máslovou drobenkou a vyzkoušejte tento snadný a rychlý dezert podle paní Bosákové, který budete mít za chvilku hotový. Nakonec je stačí jen úhledně naservírovat a posypat moučkovým cukrem.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Maková náplň

Na těsto

Máslová drobenka

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Mletý mák nasypte ho hrnce a zalijte ho mlékem. Směs za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté ji stáhněte z ohně, vmíchejte do ní citrónovou kůru, skořici a povidla.

2. KROK

Makovou náplň dochuťte cukrem dle potřeby a poté ji nechte zcela vychladnout. Do vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobte droždí a směs promíchejte. Poté ho přendejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.

3. KROK

Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte do ní 2 vejce, citrónovou kůru, sůl a nahrubo nastrouhaný tuk. Poté přilijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto.

4. KROK

Těsto ihned vyválejte do tenkého plátu a pomocí rádýlka ho nakrájejte na stejně velké čtverce. Do středu každého dejte dostatečné množství makové náplně.

5. KROK

Protilehlé stany těsta spojte a vytvořte tak šáteček. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem.

6. KROK

Do změklého másla přisypte cukr a hrubou mouku. Směs promíchejte a vytvořte drobenku, kterou posypte připravené šátečky.

7. KROK

Plech vložte do předehřáté trouby a šátečky pečte při teplotě 180 °C přibližně 15 minut. Poté je vyjměte a nechte je zcela vychladnout. Před servírováním je lehce posypte moučkovým cukrem.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů