Zavařená rajčata s cibulí bez sterilace - postup přípravy
Bohatá úroda rajčat před nás staví otázku, jak je uchovat po zbytek roku, abychom je v zimě nemuseli kupovat mnohem dražší. Zkuste tento zajímavý, snadný a chutný recept na zavařená rajčata s cibulí, která se nemusejí dodatečně sterilovat.
Ingredience na 3litrovou sklenici
Rajčata důkladně omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka, která nemusejí být nijak zvlášť tenká. Stačí tloušťka kolem 5 mm. Zavařovací sklenice i s víčky důkladně vyčistěte a sterilizujte ve vroucí vodě. Na dno každé sklenice vhoďte 5 hřebíčků. Na hřebíčky vhoďte pár kroužků cibule a vyskládejte rajčata co nejtěsněji vedle sebe tak, aby zakrývala celé dno sklenice. Na první patro rajčat opět přidejte několik cibulových kroužků. Na ně přijdou opět rajčata a tak dále, dokud nebude sklenice plná až úplně po okraj.
V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a nalijte ji na rajčata. Sklenice zakryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte je stát asi 15 až 20 minut. Připravte si velký hrnec, co něhož vodu ze sklenic opět slijte a přiveďte k varu.
Do sklenic mezitím odměřte příslušné množství cukru a soli. Měříme v dezertních lžících, které jsou velikostně na půli cesty mezi kávovou lžičkou a polévkovou lžící. V případě potřeby během plnění se sklenicemi zatřeste, aby se krystalky soli a cukru dostaly co nejhlouběji do sklenice.
Nakonec rajčata zalijte slitou a opětovně svařenou vodou a v každé sklenici nechte ještě trochu místa. Přidejte do nich po jedné lžíci octa a sklenice opět vodou dolijte do plna. Sklenice pevně uzavřete víčky a důkladně je protřepejte, aby se cukr a sůl dobře rozpustily. Otočte sklenice dnem vzhůru, nechte je zcela vychladnout a uskladněte ve spíži.