Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená rajčata s cibulí bez sterilace

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 8 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Zavařená rajčata s cibulí bez sterilace - postup přípravy

Bohatá úroda rajčat před nás staví otázku, jak je uchovat po zbytek roku, abychom je v zimě nemuseli kupovat mnohem dražší. Zkuste tento zajímavý, snadný a chutný recept na zavařená rajčata s cibulí, která se nemusejí dodatečně sterilovat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 3litrovou sklenici

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rajčata důkladně omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka, která nemusejí být nijak zvlášť tenká. Stačí tloušťka kolem 5 mm. Zavařovací sklenice i s víčky důkladně vyčistěte a sterilizujte ve vroucí vodě. Na dno každé sklenice vhoďte 5 hřebíčků. Na hřebíčky vhoďte pár kroužků cibule a vyskládejte rajčata co nejtěsněji vedle sebe tak, aby zakrývala celé dno sklenice. Na první patro rajčat opět přidejte několik cibulových kroužků. Na ně přijdou opět rajčata a tak dále, dokud nebude sklenice plná až úplně po okraj.

2. KROK

V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a nalijte ji na rajčata. Sklenice zakryjte víčkem, ale neutahujte je. Nechte je stát asi 15 až 20 minut. Připravte si velký hrnec, co něhož vodu ze sklenic opět slijte a přiveďte k varu.

3. KROK

Do sklenic mezitím odměřte příslušné množství cukru a soli. Měříme v dezertních lžících, které jsou velikostně na půli cesty mezi kávovou lžičkou a polévkovou lžící. V případě potřeby během plnění se sklenicemi zatřeste, aby se krystalky soli a cukru dostaly co nejhlouběji do sklenice.

4. KROK

Nakonec rajčata zalijte slitou a opětovně svařenou vodou a v každé sklenici nechte ještě trochu místa. Přidejte do nich po jedné lžíci octa a sklenice opět vodou dolijte do plna. Sklenice pevně uzavřete víčky a důkladně je protřepejte, aby se cukr a sůl dobře rozpustily. Otočte sklenice dnem vzhůru, nechte je zcela vychladnout a uskladněte ve spíži.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů