Zavařený guláš z vepřového masa a slaniny - postup přípravy
Tento snadný recept na zavařený guláš vám umožní uchovat maso čerstvé i několik měsíců. Maso můžete použít nejen do guláše, ale také například do sendvičů.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na větší kusy, které v míse smíchejte s nakrájenou slaninou. K masu přidejte sůl, majoránku, sušený česnek, černý pepř, bylinný pepř a všechny ingredience důkladně promíchejte.
Poznámka: Tento recept je koncipován pro naplnění sedmi sklenic o objemu 1000 ml.
Do každé sterilizované sklenice vložte jeden bobkový list a jednu kuličku nového koření. Poté sklenici naplňte až po povrch masovou směsí a uzavřete ji sterilizovaným víčkem.
Poznámka: Postup opakujte u všech sklenic. Sterilizace je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.
Dno většího hrnce vyložte čistou utěrkou a naplňte ho sklenicemi. Do hrnce vlijte vodu až po víčka a sklenice zavařujte pod pokličkou 3 hodiny. Poté je vyjměte a nechte volně vychladnout.
Druhý den postup opakujte, ale tentokrát vařte sklenice 2 hodiny. Znovu nechte sklenice vychladnout a třetí den je zavařujte už jen 1 hodinu.
Poznámka: Takto připravený zavařený guláš skladujte na chladném a temném místě. Při správném skladování vydrží čerstvý i několik měsíců.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Swojskie jedzonko