Zelené fazolky na smetaně - postup přípravy
Zelené fazolky jsou velmi nedoceněná zelenina, jíž zkazily pověst školní jídelny, ale správně upravená může být to nejlahodnější jídlo, jaké jste kdy jedli. Vyzkoušejte kupříkladu fazolky na smetaně podle receptu od paní Marie Kopalové.
Ingredience
Fazolky můžete použít jak mražené, tak konzervované, anebo nejlépe čerstvé. Ty posledně jmenované dejte povařit na pár minut do vroucí osolené vody, aby změkly. Po dovaření je slijte a nechte okapat. Trochu slitého vývaru si nechte stranou na naředění omáčky.
Pokud použijete mražené, nechte je povolit a okapat od přebytečné vody. Totéž udělejte s konzervovanými.
V pánvi či kastrůlku rozehřejte kousek másla a zaprašte ho hladkou moukou. Nechte ji osmahnout do světle zlatavé barvy a poté ji podlijte trochou odloženého vývaru z fazolek, případně vodou či vývarem.
Do omáčky přilijte smetanu, přidejte fazolky a nechte vše společně chvilku povařit. Podle chuti omáčku osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem a sušeným česnekem. Nechte koření rozvonět a ihned podávejte spolu s vařeným bramborem a vejcem natvrdo, anebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.