Zeleninová směs do polévek a omáček - postup přípravy
Zeleninové směsi do polévek a omáček jsou jednou z nejprodávanějších komodit v supermarketech a podle toho také vypadá jejich cena. Zde je ale skvělý návod, jak si připravit svou vlastní, a nemusíte ani nic zavařovat.Cibuli očistěte a nakrájejte ji na větší kostky, které v elektrickém sekáčku rozsekejte najemno a vložte ji do velké mísy. Jemně nasekejte také očištěnou papriku a mrkev a obojí promíchejte v míse s cibulí. Stejným způsobem zpracujte také očištěný pastinák a celer. Nať z celeru, petrželku a čtyři stroužky česneku rovněž rozsekejte a přidejte do směsi.

Zeleninu v míse zasypejte 200 gramy soli a všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se sůl rozptýlila do celého objemu zeleninové směsi. Právě ta totiž zajistí, že se nám zelenina přes celou zimu nezkazí.

Připravte si čisté a sterilizované uzavíratelné sklenice i s víčky a rozdělte do nich připravenou zeleninovou směs tak, aby dosahovala až po okraj. Pevně zatáhněte víčka a dejte u toho pozor, aby kousky zeleniny neulpěly na hraně sklenice či v oblasti závitu. Kvůli tomu by mohly vzniknout netěsnosti, které by mohly způsobit zkázu obsahu sklenice.

Takto připravená zelenina vám bez problémů vydrží i celou zimu nebo déle. Používejte ji při přípravě omáček, polévek či salátů, které před přidáním zeleniny ale nesolte, neboť sůl už obsahují. Mohli byste tak pokrm nedopatřením snadno přesolit.