Zeleninové lasagne - postup přípravy
Máte v rodině vegetariány a došly vám nápady ohledně receptů? Pak můžete načerpat inspiraci s tímto skvělým pokrmem. Zeleninové lasagne dozajista zachutnají i těm, kteří maso běžně konzumují. Nebojte se toho a pusťte se do vaření voňavé a zdravé dobroty.
Ingredience
Cuketu, papriku a cibuli očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Také si nahrubo nastrouhejte tvrdý sýr dle preferencí. Nyní si na pánvi rozpalte olivový olej a na něj orestujte veškerou zeleninu. Nezapomeňte ji osolit, opepřit a ochutit nasekanou bazalkou. Po zhruba pěti minutách odstavte směs z plotny a pusťte se do kompletace lasagní.
V další fázi si k ruce vezměte zapékací misku, vymažte její dno rajčatovou omáčkou a naneste na dno první vrstvu lasagní. Na ty naneste část zeleninové směsi, trochu rajčatového sosu a strouhaného sýra. Poté postup několikrát opakujte, než spotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva by měla být tvořena z lasagní a sýru. Nakonec dejte pokrm do trouby zapékat na 40 až 50 minut při teplotě 180 °C.
Zapečené lasagne podávejte ideálně teplé. Vylepšit si je samozřejmě můžete i bešamelem, to už však nebudou tak „zdravé“. Přejeme vám dobrou chuť.
K plnění nemusíte používat jen papriku, cuketu a cibuli. Hodit se bude zejména dýně, lilek, mrkev, nebo brambory. Tvrdý sýr lze potom nahradit klasickým parmazánem nebo zdravější mozzarellou.