Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené lilkové kroužky plněné masovou nádivkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Smažené lilkové kroužky plněné masovou nádivkou - postup přípravy

Japonští kuchaři opět obohatili náš západní svět zajímavou a jednoduchou dobrotou, kterou můžeme potěšit své mlsné jazýčky. Tentokrát je to dobrůtka dokonce i zdravá. Hlavní roli tady totiž hraje lilek. Že tuhle zeleninu v kuchyni prakticky nevyužíváte? Pak je to o důvod víc, proč byste právě tento recept měli vyzkoušet. Je totiž snadný, rychlý a neskutečně dobrý.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Lilek umyjte a nakrájejte ho na plátky o síle kolem půl centimetru. Vložte je do misky a důkladně je zasypejte solí. Takto je nechte stát zhruba 5 nebo 10 minut. Uvidíte, jak se na povrchu řezů začnou srážet kapičky šťávy. Ta je hořká a je třeba se jí zbavit. Když se lilky takto vypotí, důkladně je propláchněte čistou vodou.




Očistěte mrkev a zelenou cibulku a obojí nakrájejte na úplně jemné kostičky. Mrkev můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Stejně tak pokrájejte uzeninu, případně maso, které jste nechali předem orestovat na pánvi či uvařit.

Z vypoceného lilku pak vyřízněte měkké středy.

Nakrájejte je na drobné kousky a přidejte je do mísy s ostatními ingrediencemi. Do této směsi pak vyklepněte dvě vajíčka, osolte, přidejte koření podle své chuti a preferencí a důkladně promíchejte. Pak zaprašte celou směs sto gramy mouky a znovu dobře zamíchejte.

Na kamnech si rozehřejte středně velkou pánev se silným dnem a vymastěte ji malým množstvím rostlinného, nejlépe olivového oleje. Na pánev vyskládejte lilkové kroužky a do každého středu vložte náplň a rozmačkejte ji tak, aby díry v lilku úplně zaplnila.

Zakryjte pánev pokličkou a nechte zeleninu s náplní asi 5 minut opékat. Pak pánev odklopte, kolečka otočte na druhou stranu a nechte opět asi 5 minut opéct.

Hotové lilkové chuťovky vyskládejte na talíř a ještě čerstvé podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů