Hlávkové zelí bez zavařování hotové za pár minut - postup přípravy
Hlávkové zelí je superpotravinou, která obsahuje spoustu vitamínů a živin, jako je vláknina, hořčík, draslík nebo vápník. Pokud jste navíc pěstiteli zelí, díky tomuto receptu můžete uchovat svou úrodu po dlouhou dobu. Zpracujte zelí pomocí několika jednoduchých kroků a mějte ho po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Ingredience
K tomuto receptu budete potřebovat 6 sklenic. Víčka od sklenic vařte ve vodě 5–7 minut. Pokud chcete, můžete sklenice také sterilizovat. U tohoto receptu ale postačí, když sklenice omyjete s použitím jedlé sody a vysušíte je v mikrovlnné troubě.
Poznámka: Použijte sklenici o maximálním objemu 1,5 litru, protože je nutné zelí ihned po otevření sklenice zkonzumovat. Za přístupu vzduchu zelí rychle mění svou barvu, a to i v případě, že ho vložíte do lednice.
Zelí očistěte od vrchních listů a odstraňte všechny části, které se vám jeví jako otlučené nebo zkažené. Následně zelí důkladně opláchněte a odstraňte řapíky.
Zelí nakrájejte nadrobno a vyplňte jím sklenice po okraj. Stlačujte ho jen trošku, aby mezi jednotlivými částmi mohla pohodlně protéct voda.
Nyní do každé naplněné sklenice přidejte tabletu aspirinu. Nepřidávejte žádnou sůl, cukr, černý pepř, bobkový list ani jiné koření. Díky tomu bude mít zelí neutrální chuť a vy jej budete moci upravit na více způsobů.
Poznámka: Jelikož tento recept obsahuje aspirin (kyselinu acetylsalicylovou), zelí nedoporučujeme podávat dětem mladším 12 let.
Dejte vařit vodu. Mezitím nožem zelí protáhněte na několika místech tak, že se dotknete dna sklenice. Vytvoříte tak v zelí cestičky, kudy může voda proudit, odstraníte tím také případné vzduchové bubliny a přidaný aspirin se díky tomu rozpustí rychleji.
Vroucí vodu nalijte do sklenic a sterilizovaným víčkem je pevně uzavřete. Několikrát obsah sklenic protřepejte, dokud neucítíte, že se dno sklenice zahřívá. Poté umístěte neprodleně sklenice pod teplou přikrývku víčkem nahoru. Tam je nechte, dokud zcela nevychladnou. Poté je skladujte na chladném místě.
Tip: Pro minimalizaci tepelných ztrát plňte sklenice postupně a po naplnění sklenici okamžitě uzavřete, protřepejte a vložte pod přikrývku.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Выпечка и кулинария.