Zelný salát plný vitamínů proti nachlazení - postup přípravy
Vitamíny je potřeba doplňovat konstantně po celý rok. Zejména v zimním období to ale může být náročné, jelikož na pultech není tolik čerstvé zeleniny, a pokud už tam je, často není dobrá a nemá žádnou chuť. Přesto není nutné se zeleniny vzdávat. Jen je potřeba vědět, jak ji správně ochutit a zpracovat, aby byla výtečná a pomáhala vám žít zdravě i v zimě. Tento zelný salát přesně splňuje tyto požadavky.
Ingredience
Ingrediencí je skutečně jen pár a stejně jednoduchý bude i postup. Nejprve si nakrájejte zelí na menší kousky a pomocí struhadla jej nakrouhejte nadrobno. Pokud nemáte struhadlo, je samozřejmě možné zelí zpracovat i nožem, ale dá to více práce. Dále si očistěte mrkev a rovněž ji nastrouhejte.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé půlměsíčky nebo na kostičky podle toho, co je vám milejší. Platí, že čím větší kusy cibule, tím bude ve výsledném salátě výraznější její chuť. Pokud jej tedy připravujete i pro děti, je lepší cibuli nakrájet skutečně najemno, aby je její štiplavá chuť nedráždila.
Všechny ingredience promíchejte ve velké míse a přidejte také sůl a cukr. Dobře promíchejte, aby se krystalky cukru a soli ve směsi dokonale rozpustily. Salát zakápněte olejem a nechte půl hodiny odstát, aby pustil šťávu. Tu poté můžete slít, pokud nemáte rádi příliš šťavnatý salát, ale je pravdou, že právě v této šťávě se nachází nejvíce vitamínů.
Salát je možné po dobu několika dní skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Dejte si ale pozor, aby nezačal kvasit. Dodá vám potřebné vitamíny na celou zimu a ozvláštní každé hlavní jídlo.