Zelový salát - postup přípravy
Teplý salát z čerstvého hlávkového zelí se hodí jako obloha, ale i jako samostatná příloha k pečeným či grilovaným masům. O recept, který zdědila po své babičce, se s námi podělila paní Helena Vítková Zvonková.
Ingredience
Hlávkové zelí nakrájejte na nudličky nebo na čtverečky. V hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli, vsypte do ní zelí a nechte ho minutku provařit. Nevařte zelí dlouho, musí zůstat trochu křupavé.
Uvařené zelí slijte, jemně osolte, opepřete a pokapejte octem. Toho se nemusíte bát, postupně totiž vyprchá, a proto ho můžete přidat trochu víc.
Cibuli oloupejte a nasekejte ji nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli dorůžova.
Osmahnutou cibuli odstavte ze sporáku, vyklopte ji do mísy s připraveným zelím a vše dobře promíchejte. Salát můžete podávat ihned teplý, ale i později odleželý a zastudena.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.