Krásné a zdravé saláty jako stvořené pro sváteční stůl - postup přípravy
Sváteční tabule nemusí být jen plná nezdravých věcí. Přinášíme vám dva recepty na neuvěřitelně lahodné a krásně vypadající saláty, které ozdobí tabuli, zachutnají, a navíc prospějí vašemu zdraví. Pozornost věnujte zejména nádhernému salátovému dortu. Ten totiž vzhledem ani chutí nic jiného nepřekoná.
Omeletový salát s kuřecím masem
Tuňákový dort s pečenou zeleninou
Rybí majonéza
Omeletový salát s kuřecím masem
Vyklepněte dvě vajíčka a vidličkou je rozšlehejte do homogenní hmoty. Přidejte sůl, mletý koriandr, sladkou papriku i kurkumu a znovu promíchejte. Na kamnech rozehřejte pánev, vložte na ni dvě lžíce výsledné vaječné hmoty a osmažte tenké omelety. Ty pak nožem nakrájejte na tenké nudličky.
Uvařte kuřecí prsíčko v osolené vodě doměkka. Pak ho vložte do hluboké mísy a elektrickým šlehačem ho rozmělněte na jemná vlákna. Omeletové nudličky vsypte do mísy ke kuřeti. Nakrájejte okurky i papriku na tenké proužky a přidejte je do mísy s kuřetem a omeletou. V misce smíchejte zakysanou smetanu s hrubozrnnou hořčicí a tento dresing nalijte do salátové mísy. Vše dobře promíchejte a podávejte.
Tuňákový dort s pečenou zeleninou
Brambory, mrkev i řepu omyjte, osušte, ale neloupejte. Vše vyskládejte na plech a v troubě je upečte doměkka. Můžete je i uvařit. Zatímco se zelenina peče, připravte rybí majonézu. Ve vysoké nádobě tyčového mixéru smíchejte vajíčka s olejem, přidejte sůl, bílý pepř, dijonskou hořčici a citronovou šťávu a tyčovým mixérem vše rozmixujte do bílé hmoty. K té pak přidejte tuňáka a znovu promixujte.
Oloupejte pečené brambory, rozdrťte je nahrubo a vtlačte je do kroužku z dortové formy. Upěchujte je na dno, potřete jednou či dvěma lžícemi rybí majonézy. Nakrájejte okurky a smíchejte je s nastrouhanou pečenou mrkví. Tuto směs pak navršte do dortového kroužku a upěchujte. Rozdrťte tuňáka, smíchejte ho s jemně nasekaným koprem, přidejte lžíci rybí majonézy a promíchejte. Tuto směs vtlačte do formy a ni navršte strouhanou červenou řepu. Trochu osolte a potřete majonézou. Dejte do lednice chladit nejméně na jednu hodinu. Pak odstraňte kroužek, posypejte jarní cibulkou a podávejte.